ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Εξελίξεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι δρομολογεί το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, και πάντως σίγουρα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 65% των Υποδομών ενώ το αργότερο ως τα τέλη του πρώτου μήνα του νέου έτους την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσει και η Εμπορία.

Για τις Υποδομές, όπως έχει γράψει το economix.gr, δεν υπάρχει ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ οπότε πρακτικά συζητάμε για πώληση του 100% της εταιρείας σε ιδιώτη. Από εκεί πηγάζει και η βεβαιότητα του Δημοσίου ότι τα επιχειρηματικά κεφάλαια θα επενδύσουν στην αγορά των δικτύων. Έτσι κι αλλιώς, το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει η Ε.ΟΝ (Γερμανία) και η Italgas (Ιταλία) ενώ από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις η Enagas (Ισπανία), η Fluxys (Βέλγιο) και ο ΔΕΣΦΑ.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορία, που αναμένεται να απασχολήσει από το νέο έτος, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό (διατηρούν το 35%) και, υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το 65% του Δημοσίου, μετά την προκήρυξη της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Το ενδιαφέρον για την Εμπορία εκδηλώνεται εντός κι εκτός συνόρων, με τις εταιρείες Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σχήμα Κοπελούζος – ΚΚCG (οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ) να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, όπως άλλωστε κάνουν και η Eni (Ιταλία), η Edison (Ιταλία) και η Gas de France (Γαλλία).

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την πώληση της ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ πέρασε από τη Βουλή την Πέμπτη με 153 «Ναι» και κάτω από έντονη πολιτική αντιπαράθεση με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν κατηγορίες περί «ντροπής» και «ψεμάτων».