ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η άμεση δραστηριοποίηση του Ταμείου Υποδομών ήταν το θέμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, με εκπροσώπους των τραπεζών που συμμετέχουν στο Ταμείο (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων (περίπου 57%) επιδιώκεται να κατευθυνθεί σε έργα ενέργειας και συγκεκριμένα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και ανάπτυξη ΑΠΕ. Οι συνολικοί πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε 450 εκ. ευρώ (κοινοτικοί και εθνικοί) και εκτιμάται ότι η αξιοποίησή τους θα επιτρέψει την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στους ανωτέρω τομείς, με ενίσχυση της ρευστότητας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και φορέων και παράλληλη μόχλευση κεφαλαίων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων, που θα καταστήσουν το Ταμείο Υποδομών ελκυστικό εργαλείο προώθησης ενεργειακών επενδύσεων.

Από την πλευρά της, η κ. Σδούκου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Υποδομών, ζητώντας τη συμβολή όλων στη στήριξη της χρηματοδότησης έργων που συμβάλλουν στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Τόνισε δε ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Προς την ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν και τα στελέχη των τραπεζών και, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε κοινά αποδεκτό ότι η επιτυχία του Ταμείου Υποδομών θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην επίτευξη των στόχων της χώρας στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όσο και στην αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον ενεργειακό κλάδο, με ταυτόχρονη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.