Πηγή Εικόνας: Photo by ELEVATE from Pexels

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέδειξε την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Προσβασιμότητας με Έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

Ειδικότερα, σύμφων με όσα είπε, το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με Έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή έχει τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

·         θα παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις εφ’ όλης της ύλης,

·         θα εξειδικεύει στις επιμέρους κατηγορίες χρήσεων και χώρων,

·         θα προβλέπει αρμοδιότητες και διαδικασίες ελέγχου και εγκρίσεων μελετών και έργων και

·         θα συσχετίζει τις μελέτες, τα έργα και τις δράσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

 

Παράλληλα, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προσβασιμότητας και ακολουθεί το Σχέδιο Δράσης, όπως ανακοινώθηκε.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μια πολιτική εθνικής στρατηγικής που καινοτόμα διασυνδέει δύο μεγάλα θεματικά πεδία, που άπτονται του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιπλέον, ο Γ.Γ. υπογράμμισε πως δεδομένων της έντονης και αναπτυσσόμενης αστικοποίησης, της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών προβλημάτων, η προσβασιμότητα καθίσταται εκτός από κοινωνικό δικαίωμα και περιβαλλοντική υποχρέωση.

«Το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή αναδεικνύεται σε εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων, για χάραξη πολιτικής, επενδυτικό σχεδιασμό και  προετοιμασία έργων. Από την εφαρμογή του υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σημαντικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την υποχρέωση προσβάσιμων κτιρίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020