Κεραυνοί, ισχυροί άνεμοι, μεγάλα ύψη βροχής και… καταστροφές, άφησε στο πέρασμα του η κακοκαιρία «Γηρυόνης» από την Κυριακή έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης. Κινέτα, Θάσος και Χαλκιδική είναι μόνο μερικές από τις περιοχές όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τις ζημιές που σημειώθηκαν να είναι σημαντικά πολλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ολικό ύψος βροχής καταγράφηκε στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και ήταν 211 χιλιοστά. Ακολούθησαν Θάσος (186), Λήμνος (186), Αμόνι Κορινθίας (175), ‘Αγιος Παύλος-Κουτσούφλιανη (163), Σιμωνόπετρα Αγίου Όρους (161) και Έμπωνας Ρόδου (154 χιλιοστά).

Καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο στην κεντρική και στη νότια χώρα. Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το τριήμερο Κυριακής-Τρίτης κατέγραψε συνολικά 11.605 κεραυνούς, με τους 2.972 να πέφτουν στη θάλασσα και τους 8.633 στην ξηρά.

Ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι έπνευσαν κυρίως τη Δευτέρα, οπότε καταγράφηκαν ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα, με το ρεκόρ στην Αμοργό (111 χλμ/ώρα) και στη Φινοκαλιά Λασιθίου (101 χλμ/ώρα).

Όπως επισημαίνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «για ακόμη μια φορά έπειτα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουμε σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών, κάτι που δείχνει το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πυρκαγιών».

Μάλιστα, όπως φαίνεται και από φωτογραφίες από drone το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» τα ξημερώματα της Δευτέρας από την Αττική ήταν «σαρωτικό».

Με οδηγό το Μάτι η αποκατάσταση στην Κινέττα

Ειδικότερα, οι καταστροφές στην Κινέτα είναι πολύ μεγάλες με δρόμους να υποχωρούν και να μετατρέπονται σε ορμητικούς χειμάρρους με τα νερά να μπαίνουν μέσα σε σπίτια και επιχειρήσεις. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν το ένα πάνω στο άλλο με τις λάσπες να έχουν γεμίσει αρκετούς δρόμους της περιοχής. Άλλα οχήματα καλύφθηκαν από ξύλα και άλλα φερτά υλικά που κατέβηκαν από τα Γεράνεια Όρη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την αυτοψία του στην ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου και στην πληγείσα περιοχή της Κινέτας, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι «σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή που είναι υπεύθυνη, έτσι ώστε να εκταμιευθούν αμέσως χρήματα που υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, για να μην έχουμε τα φαινόμενα: πρώτον, να κλείνει η Ελλάδα στα δύο,  έστω και για λίγες ώρες και δεύτερον, για να μην έχουμε τις ζημιές αυτές που έχουμε και βλέπουμε εδώ». Πρόκειται για «τα έργα οποία υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα οποία τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων, θα προβούμε σε αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις γύρω περιοχές, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Ήδη οι υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕ πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία μπορεί να ξεπερνά και τις 300.

Στην  Θάσο, και σε διάστημα μόνο 6 ημερών έπεσε η βροχή σχεδόν όλου του 2018. Συγκεκριμένα τα τελευταία 24ωρα οι σταθμοί καταγράφηκαν 464 χιλιοστά βροχής όταν τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους, είχαν πέσει λίγα περισσότερα από 600 χιλιοστά.