Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Γιατί ο Ρώσος Κακμάζοφ της Tranio επενδύει στα ελληνικά ακίνητα
Πηγή Εικόνας: Photo by Skitterphoto from Pexels

Ιδιαίτερα θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές για την αγορά ακινήτων, ύστερα και από την εξαγγελία για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα, που έχουν οικοδομική άδεια από 1/1/2006. Το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο, για την εφαρμογή του οποίου η αγορά μετράει αντίστροφα, σε συνδυασμό τόσο με τη σχεδιαζόμενη έκπτωση της τάξης του 40% για δαπάνες επισκευών ή ενεργειακής εξοικονόμησης, εκτιμάται, σύμφωνα με τους επαΐοντες, ότι θα δημιουργήσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ στην αγορά ακινήτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της Arbitrage Real  Advisors, υπάρχουν, πολυάριθμοι παράγοντες που εκτιμάται ότι θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αγορά ακινήτων, οδηγώντας σε ενίσχυση της ζήτησης και των τιμών ενοικίασης και πώλησης. Ποιοι είναι αυτοί;

– Εκτός από την απαλλαγή από το ΦΠΑ 24% για όσα ακίνητα, με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, έφεραν το συγκεκριμένο “βαρίδι”, η έκπτωση έως του 40% των δαπανών ανακατασκευής και αναβάθμισης θα ενισχύσει σημαντικά την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα. Έτσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανακαίνιση ιδιοκτησιών που παραμένουν απρόσοδες θα  επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων του.

– Παρότι οι αποδόσεις του Airbnb έχουν μειωθεί, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα διατηρηθούν ως πεδίο επιχειρηματικότητας το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την Arbitrage. Αυτό σημαίνει ότι, έστω και με μικρότερο ρυθμό, θα συνεχιστεί η τάση της ανακατασκευής και ανακαίνισης κτηρίων γραφείων σε περιοχές που αποτελούν ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης. Πάντως, σε αντίθεση με το 2018 και το 2017, τη φετινή χρονιά υποχώρησε σημαντικά ο ρυθμός έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καλές τοποθεσίες στην Αθήνα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα έχουν καταληφθεί. Το φαινόμενο αυτό είχε κορυφωθεί την άνοιξη του 2018, οπότε κενά ή ερειπωμένα κτήρια στις οδούς Ερμού, Μητροπόλεως στην Αθήνα, αλλά και σε ανερχόμενες τουριστικά συνοικίες, όπως ο Νέος Κόσμος, μετατρέπονταν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

-Σύμφωνα ακόμη με την Arbitrage, θα παραμείνει κραταιό το ενδιαφέρον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για αγορά παλαιών διαμερισμάτων μικρότερου εμβαδού, μικρής ή μεσαίας αξίας, αλλά και ολόκληρων κτηρίων, με σκοπό την ανακαίνιση και μεταπώλησή τους.

-Η αγορά κατοικίας της Αθήνας αναμένεται να αναπτυχθεί σε περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τους νέους σταθμούς μετρό της πρώτης φάσης (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) της γραμμής 4, έργο που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται τέλος της επόμενης χρονιάς-αρχές 2021, βάσει το αισιόδοξου σεναρίου. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή). Η πρώτη φάση του έργου διαρκεί οκτώ χρόνια, ωστόσο, η πρακτική από αντίστοιχα έργα μετρό έχει αποδείξει ότι οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας λόγω εντοπισμού αρχαιοτήτων, μετατόπισης δικτύων κοινής ωφελείας κτλ. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων ή οι υποψήφιοι επενδυτές στις περιοχές που θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί μετρό θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή αρκετών ετών, ωσότου καταστεί δυνατόν να αντλήσουν υπεραξίες. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση ακινήτων στις περιοχές όπου θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση της γραμμής 4 του μετρό, αποτελεί επενδυτική επιλογή, που θα μπορούσε να υποσχεθεί σημαντικές αποδόσεις, σε αποταμιευτές και όχι μόνο.

–  Το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών (Χρυσή Βίζα) για επενδύσεις σε ακίνητα με ελάχιστη αξία 250 χιλ. ευρώ, ύστερα και από την πρόσφατη τροποποίηση που προβλέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω τερματικών POS, θα εξακολουθήσει να τροφοδοτεί τη ζήτηση για ακίνητα. Κατά την Arbitrage, η “Χρυσή βίζα” θα ευνοεί τις αγοραπωλησίες, ως επί το πλείστον, στην αγορά πολυτελών κατοικιών, που προορίζονται τόσο για διαμονή όσο και για τουριστική αξιοποίηση. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν χορηγηθεί συνολικά 5.302 άδειες παραμονής, με την Κίνα να κρατάει τα σκήπτρα με 3.464 άδειες και να ακολουθεί η Τουρκία (438), η Ρωσία (384) και η Αίγυπτος (139).

-Ένα ακόμη τμήμα του παζλ των προοπτικών της αγοράς ακινήτων σχετίζεται με την παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπου η εκκίνηση της ανάπλασης στο Ελληνικό, σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της μαρίνας Αλίμου, που θα είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, θα ενισχύσουν δραματικά τη ζήτηση για κατοικίες στα Νότια Προάστια. Η μέση ζητούμενη τιμή στα Νότια προάστια κυμαίνεται από 2.147 ευρώ ανά τ.μ. στη Βάρη έως 4.534 ευρώ / τ.μ. στη Βουλιαγμένη. Ήδη, τα Νότια προάστια εμφανίζουν διψήφια αύξηση ζητούμενων τιμών, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018,  διαμορφώθηκε σε 20,5% και 16,6% σε Άλιμο και Παλαιό Φάληρο, αντίστοιχα. Στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη θάλασσα, η ισχυρή ζήτηση για κατοικίες, έχει αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα.  Την πρωτοκαθεδρία στα νέα οικιστικά έργα διαθέτει η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο, η Βούλα, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και το Ελληνικό, με αλλοδαπούς επενδυτές από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κίνα, αλλά και την Ολλανδία και την Κύπρο να εμφανίζουν σημαντική δραστηριότητα.