ΟΠΕΚ: Ασφαλείς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ
ΟΠΕΚ: Ασφαλείς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτεται η εισαγωγή των μετοχών της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο, μία ημέρα αφού η εταιρία ανακοίνωσε επισήμως τα σχέδιά της, καθώς λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά και οι αποτιμήσεις των ειδικών έχουν μεγάλες αποκλίσεις από 1,2 έως 2,3 τρισεκ. δολάρια.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, η πιο κερδοφόρα εταιρία στον κόσμο, έδωσε χθες το σήμα για να αρχίσει η διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς της αφού είχαν προηγηθεί μια σειρά από λάθος εκκινήσεις οι οποίες άφησαν τον επενδυτικό κόσμο να κάνει υποθέσεις.

Ωστόσο, οι εν δυνάμει επενδυτές, που έχουν ήδη συνταραχθεί από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco τον Σεπτέμβριο, δεν είχαν στη διάθεσή τους σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνονται σε ανακοινώσεις όπου γνωστοποιείται η πρόθεση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο – όπως το ποσοστό της εταιρίας που θα διατεθεί και το πότε θα γίνει η πώληση αυτή.

Τώρα οι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται στις αναλύσεις των τραπεζών για την εταιρία αυτή, που είναι γνωστή για τη μυστικοπάθειά της. Ωστόσο ακόμα και αναλυτές σε κολοσσούς της Wall Street που θα έχουν ρόλο στην εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο δεν καταφέρνουν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει πει ότι η επιθυμητή για αυτόν αποτίμηση της εταιρίας είναι στα 2 τρισεκ. δολάρια, επιδιώκοντας να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά προκειμένου να διαφοροποιηθεί η σαουδαραβική οικονομία και να στραφεί από τις επενδύσεις στο πετρέλαιο σε βιομηχανίες εκτός του ενεργειακού κλάδου. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο αυτού της Microsoft, που είναι αυτή τη στιγμή η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, και επταπλάσιο της Exxon Mobil Corp, της εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρίας με τη μεγαλύτερη αξία βάσει κεφαλαιοποίησης.

Αναλυτές από τράπεζες που εργάζονται για τη συμφωνία έχουν συναντηθεί με τη διοίκηση της Aramco στο Νταχράμ τον τελευταίο μήνα για να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρία, ωστόσο η διαφορά στις αποτιμήσεις τους συνεχίζει να είναι γύρω στο 1 τρισεκ. δολάρια. Η Bank of America Merrill Lynch έχει εύρος 1,2-2,3 τρισεκ. δολάρια ενώ η EFG Hermes 1,55-2,1 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δύο διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν δει τις εκθέσεις των αναλυτών. Η Goldman Sachs – ένας από τους συντονιστές της αρχικής δημόσιας προσφοράς – τοποθετεί την αποτίμηση της εταιρίας στο 1,6-2,3 τρισεκ. δολάρια, δήλωσαν δύο πηγές. Σημαντικός παράγοντας για το μεγάλο εύρος είναι οι υποθέσεις που λαμβάνουν υπόψιν οι αναλυτές για τη μελλοντική κατεύθυνση των τιμών πετρελαίου, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος. Οι τράπεζες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο.

Πηγές έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Aramco μπορεί να προσφέρει 1%-2% των μετοχών της, αντλώντας από 20 δισεκ. έως 40 δισεκ. δολάρια. Ένα ποσό άνω των 25 δισεκ. δολαρίων θα ξεπερνούσε την αρχική δημόσια προσφορά του κινεζικού κολοσσού του διαδικτύου Alibaba το 2014, που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.