Κωνσταντίνος Αραβώσης
Κωνσταντίνος Αραβώσης
Κωνσταντίνος Αραβώσης
Κωνσταντίνος Αραβώσης
Πηγή Εικόνας: ypeka.gr

Συγκροτήθηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα κληθεί να παραδώσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου το τελικό κείμενο συγκεκριμένων προτάσεων για να επιλυθεί το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων.

Σύμφωνα με την σχετική Απόφαση στην Διαύγεια και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης, μπορεί να δοθεί παράταση ενός μήνα για να παρουσιαστεί το νομοθέτημα –  κάτι που σημαίνει – όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr –  ότι στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου αναμένεται η ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα προβλήματα των δασικών χαρτών. Οι πρόσφατες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν αναγκάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να δοθεί εκ νέου μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα.

Τα αγκάθια που καλείται να διαχειριστεί το ΥΠΕΝ αφορούν πέρα από τις οικιστικές πυκνώσεις, κυρίως τα πρόδηλα σφάλματα που δεν συμπεριλαμβάνουν οι Υπηρεσίες κατά την μερική ανάρτηση του χάρτη αλλά και τις 110 Επιτροπές Αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί, όμως συνεδριάζουν με ρυθμούς χελώνας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην Απόφαση, «η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα κατοχυρώσει αδιαμφισβήτητα και θεσμικά τον χαρακτήρα των εν γένει δασικών και μη εκτάσεων. Η Επιτροπή θα επιληφθεί των θεμάτων που έχουν ανακύψει έως σήμερα και άπτονται της κατάρτισης, του ελέγχου, της θεώρησης και της ανάρτησης των δασικών χαρτών, της επίσπευσης εξέτασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), των οικιστικών πυκνώσεων μετά την υπ΄ αριθμ. 685/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και οποιουδήποτε άλλου σχετικού ζητήματος. Έργο της Επιτροπής θα είναι η πρόταση συγκεκριμένων λύσεων, ακόμα και με τη μορφή διατάξεων νόμου, προς την κατεύθυνση της άρσης των οποιονδήποτε προβλημάτων και καθυστερήσεων, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωση του έργου, μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών, που θα εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου των πολιτών και θα κατοχυρώσει θεσμικά το εν γένει δασικό περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία».

Η σύνθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ορίζεται ως εξής:

  1. Αραβώσης Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πρόεδρος της Επιτροπής, με αναπληρωτή του τον Βακάλη Δημήτριο, Προιστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
  1. Κοσμά Σωτηρία, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ για τους τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών, με αναπληρώτρια την Ιωσηφίδου Αφεντία του ίδιου Γραφείου.
  1. Κουφογιάννης Νικόλαος, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ για τους τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών, με αναπληρώτρια την Παπαρούνη Γιολάντα του ίδιου Γραφείου.
  1. Καρτάλου Αθηνά, Νομικός, Τμήμα Νομοπαρασκευαστικό και Καλής Νομοθέτησης του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Πούλου Ειρήνη, Νομικό της ίδιας υπηρεσίας.
  1. Γκουντούφας Ευάγγελος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, με αναπληρωτή τον Τζαφέρο Στυλιανό, Τμηματάρχη στην ίδια Διεύθυνση.
  1. Τσιλίκουνας Σταύρος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτριά του την Τεστέμπαση Κυριακή, Τμηματάρχη Α/Α στην ίδια Διεύθυνση.
  1. Νίκου Νικόλαος, Δασολόγος και Προϊστάμενος Διοίκησης και Υλοποίησης μελετών Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εκπρόσωπος του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», με αναπληρωτή του τον Ελευθεριάδη Ιωάννη, Δασολόγο, Υπάλληλο της Δ/νσης Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος.
  1. Παυλόπουλος Σταύρος, Τμηματάρχης Πολεοδομικών Μελετών και Ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Ζωνόρου Σταυρούλα, υπάλληλο του ιδίου Τμήματος.
  1. Τσιούρας Αθανάσιος, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Τζατζάκη Βασιλική, Νομικό Σύμβουλο επίσης.
  1. Χλύκας Νικόλαος, Εκπρόσωπος Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών με αναπληρωτή του τον Διαμαντόπουλο Στέργιο.
  1. Μάμαλης Σπυρίδων, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αναπληρωτή του τον κ. Γιοβαννόπουλο Ρήγα, μέλος του Δ.Σ.
  2. Ανδρουλάκη Δέσποινα, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με αναπληρωτή της τον Σαντριβανόπουλο Σπυρίδωνα, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό.
  1. Μπουζινέκης Αθανάσιος, Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, με αναπληρωτή του τον Λάγκα Θωμά.
  1. Μπόκαρης Νικόλαος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΔΥ, με αναπληρωτή του τον Φούντα Γεώργιο, Δασολόγο και Δασάρχη Μεσολογγίου.

Καθήκοντα Γραμματέα για τις εργασίες της Ομάδας θα εκτελεί η Πανούση Κωνσταντίνα, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Κρεντήρη Παναγιώτα, υπάλληλο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Εργασίας δεν είναι αμειβόμενη. Για τις ανάγκες μετακίνησης των μελών της που η έδρα τους είναι εκτός Αθηνών, οι δαπάνες μετακίνησης τους θα καλύπτονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.