Ο Γιώργος Στασινός στο βήμα του 2ου Athens Investment Forum του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός στο βήμα του 2ου Athens Investment Forum του ΤΕΕ

*Του Γιώργου Ν. Στασινού, Προέδρου ΤΕΕ

Η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για νεόδμητα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών.

Η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται μετά από συγκεκριμένη πρόταση, τεκμηρίωση και επιμονή του ΤΕΕ. Το μέτρο, έτσι όπως ανακοινώθηκε για το σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων από την 1/1/2006 μέχρι το 2023, έχει αντίκρισμα για όλη την κοινωνία και την οικονομία και όχι μόνο για ένα μικρό μέρος της.

Αποτελεί όμως πρώτο βήμα για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και ιδιαίτερα κατοικίας. Το επόμενο, το δεύτερο βήμα, ίσως ακόμη πιο σημαντικό. Είναι η καθιέρωση έκπτωσης φόρου εισοδήματος  40 ή 50% για δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης, σεισμικής θωράκισης και αισθητικής αναβάθμισης, με επιστροφή μέσω συμψηφισμού με τον φόρο επόμενων ετών.

Προσοχή: έκπτωση φόρου, αυτών που πληρώνει ο πολίτης στην εφορία. Αυτό μόνο είναι ισχυρό κίνητρο.

Τυχόν επιλογή που θα αφαιρεί αυτό το ποσό από το φορολογητέο εισόδημα και όχι σε έκπτωση φόρου, θα αποδεδειχθεί εν τέλει αποτυχημένο ως κίνητρο. Διότι το όφελος των πολιτών θα είναι μικρό. Ενώ θα δημιουργήσει και προβλήματα, κυρίως στα δημόσια οικονομικά, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών χωρίς παραστατικά και φοροδιαφυγή.

Για να το πω πιο απλά: επιλέγοντας το μέτρο της έκπτωσης φόρου ο πολίτης θα κερδίζει στην τσέπη του, μέσα στα επόμενα χρόνια, το 40% ή το 50% όσων πληρώνει στην εφορία κάθε χρόνο. Στην αντίθετη περίπτωση, της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, ο πολίτης κερδίζει όσο είναι το ποσοστό της φορολογικής του κλίμακας, μόλις 9% στην κατώτερη, κάνοντας πιο συμφέρον να ζητήσει συναλλαγή άνευ ΦΠΑ και φόρων από τον προμηθευτή του, «γλιτώνοντας» μέχρι και 30%.

Προωθώντας τη ρύθμιση της έκπτωσης φόρου, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα δύο στόχους.

Ο πρώτος είναι ότι θα πάρει πραγματικά μπροστά η οικοδομή, ο κατασκευαστικός τομέας. Με νέες δουλειές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους, προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παράλληλα όμως η χώρα θα μπορέσει πιο εύκολα να φτάσει τον στόχο που έχει τεθεί για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ειδικά στον κτιριακό τομέα. Για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει η χώρα να ανακαινίζει και να αναβαθμίζει ενεργειακά 40-50 χιλιάδες ακίνητα τον χρόνο ως το 2030. Και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τόσα χρήματα διαθέσιμα για επιδοτήσεις.

Αν η κίνηση αυτή συνδυαστεί με άλλες ενέργειες ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, όπως η καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Τράπεζας Γης για Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης και ορισμένες ακόμη πολεοδομικές ρυθμίσεις, μπορεί να έρθει μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στον κατασκευαστικό τομέα.