Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Athens Heart εμπορικό κέντρο
Πηγή Εικόνας: Pasal Development

Από το τέλμα βγάζει την Pasal Development, η συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που ίδρυσε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης το 1991, με τη σουηδική Sterner Stenhus. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρουν στην αγορά, το deal προβλέπει την ενίσχυση με κεφάλαια έως 23 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει ανάγκη η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, προκειμένου να εξοφλήσει τα δάνειά της και να εξυγιανθεί.

Τα επόμενα βήματα

Αρχές Σεπτεμβρίου, η Pasal Development επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης, που προβλέπει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες, μέσω «κουρέματος» και μεταβίβασης των ακινήτων της. Η συμφωνία αυτή, που θέτει την τετραετία ως ορίζοντα εξυγίανσης, έδωσε το «φιλί της ζωής» στην εταιρεία, αλλά, βάσει του καλού σεναρίου, θα απαιτούνταν πολύς καιρός ωσότου η Pasal να ορθοποδήσει. Έτσι, εμφανίστηκε ο «λευκός ιππότης», που ακούει στο όνομα της σουηδικής εταιρείας Sterner Stenhus και του επικεφαλής της Ηλία Γεωργιάδη, με τις δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει σε συμφωνία, που θα οδηγήσει σε αλλαγή ισορροπιών στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που ελέγχει σήμερα η οικογένεια Θεοδωρίδη.

Ποιες είναι αυτές οι ανατροπές;

Η Sterner Stenhus θα χρηματοδοτήσει την Pasal με 10 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας σε μελλοντική Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, γεγονός που θα μειώσει το ποσοστό της οικογένειας Θεοδωρίδη στο 10% από περίπου 63% σήμερα. Μεγαλομέτοχος, δηλαδή, στην Pasal θα είναι η Sterner Stenhus, που θα ελέγχει το 90% του κεφαλαίου που ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 13 εκατ. ευρώ την Pasal, χρήματα που θα προέλθουν είτε από δανεισμό είτε από ίδια κεφάλαια της σουηδικής εταιρείας.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Pasal να εξοφλήσει τα δάνειά της προς τις τράπεζες, με εξαίρεση ποσό περίπου 1,3 εκατ. προς την Eurobank. Όπως έχει γράψει το Economix.gr, η Eurobank, που ανήκει στους μη συμβαλλόμενους πιστωτές, έχοντας απαίτηση 13,9 εκατ. ευρώ, θα λάβει από την εγγυήτρια εταιρεία της Pasal, Arven, αποκλειστικό δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την αγορά του εξασφαλισμένου υπέρ αυτής ακινήτου κείμενου στη θέση Κοπανας και Βαθροβούνι στη Δημόσια Οδό Χαλκίδας-Νέας Λαμψάκου-Κύμης προς 1,35 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη ισόποση απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Εάν η Eurobank προβεί στην άσκηση του  δικαιώματος προτίμησης, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου σε αυτήν, το υπόλοιπο των απαιτήσεων της τελευταίας έναντι της Pasal θα διαγράφει, ενώ σε περίπτωση μη άσκησης του ανωτέρω δικαιώματος εξαγοράς θα λάβει ποσοστό 9,7% του συνόλου της απαίτησής της, σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Επίσης, η Pasal θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της πέντε ακίνητα που θα πουλούσε στις τράπεζες, δηλαδή τις κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα, και ακίνητα σε Λαύριο, Βοτανικό, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη.  

Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο Athens Heart, ολοκληρώνεται η μεταβίβασή του στην Hines, που θα επενδύσει περίπου 15 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωσή του.

Μετά το deal με την Sterner Stenhus, η Pasal επιδιώκει να εντατικοποιήσει την παρουσία της στην αγορά ακινήτων, υλοποιώντας νέες επενδύσεις.

Η Sterner Stenhus

Η Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ηλία Γεωργιάδη, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει ακίνητα στη Σουηδία, ενισχύει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πρόσφατα, άλλωστε, αγόρασε τις μετοχές της JPA, της θυγατρικής εταιρείας της Άβαξ που έχει υλοποιήσει τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα 10 σχολείων στην Αττική.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, η Sterner Stenhus εμφάνισε έσοδα περίπου 312 εκατ. ευρώ και κερδοφορία περίπου 15,5 εκατ. ευρώ.