Επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα
Επίσκεψη του υφυπουργού Ενέργειας σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών της επιχείρησης. Η διοίκησή της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιχειρήσει να σταματήσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και, κάτω από αυτές τις συνθήκες, έριξε «μαύρο» σε 30.000 οφειλέτες εντός της προηγούμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς, ότι το «μαύρο» δεν αφορά περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην επιχείρηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο έχει κάνει μία σαφή διάκριση ανάμεσα σε όσους αποτελούν τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αλλά και σ’ αυτούς που διαρκώς επιχειρούν να εξαπατήσουν την επιχείρηση αλλάζοντας διαρκώς πάροχο ή αφήνοντας «φέσια» στις πληρωμές τους.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίσε τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να γίνουν και λάθη στην προσπάθεια της ΔΕΗ να βάλει τέλος στο φαινόμενο των κακοπληρωτών. Δεσμεύτηκε δε, πως, αν διαπιστωθεί περίπτωση όπου κόβεται το ρεύμα σε πελάτη που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, τότε το πρόβλημα θα αποκατασταθεί αμέσως. Μάλιστα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τους οικονομικά ασθενέστερους ενώ, τις προηγούμενες ημέρες, ξεκίνησε και ο μηχανισμός ένταξης σε διακανονισμό οφειλής, για όσους θέλουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, δεν λείπουν πράγματι το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις όπου το ρεύμα «κόβεται» σε κατοικίες πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή τους οικονομικά ασθενέστερους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί μία ανάπηρη γυναίκα στο Αργυροπούλι που είδε τον διακόπτη στο διαμέρισμά της να κατεβαίνει χθες. Η γυναίκα που έχει μεταμόσχευση βαλβίδας έχει ενταχθεί στον ΚΟΤ ενώ, όπως γράφει το onlarissa.gr, δεν έχει πληρωθεί τη σύνταξή της το τελευταίο επτάμηνο. Οι οφειλές της στη ΔΕΗ αγγίζουν τα 5.000 ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στη Λαμία, όπου κόπηκε το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια νεφροπαθούς. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η οικογένεια έχασε τη ρύθμιση που είχε και πλήρωνε μηνιαίως 50 ευρώ, καθώς δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε δύο δόσεις και πλέον η ΔΕΗ ζητεί 500 ευρώ εφάπαξ και μηνιαίως 150 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο άνδρας της οικογένειας είναι στην κατηγορία των ασθενών με ποσοστό 80%.
Αντίδραση στην κοινή γνώμη είχε προκαλέσει και το περιστατικό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε μία 94χρονη γυναίκα που της έκοψαν το ρεύμα χωρίς να έχει καμία οφειλή απέναντι στη ΔΕΗ. Όπως έγραψε το ThessToday.gr, η γυναίκα δεν χρωστούσε χρήματα αλλά το ρεύμα κόπηκε λόγω ενός ηλεκτρολογικού σχεδίου. «Λόγω λήξης του ηλεκτρολογικού σχεδίου κόπηκε το ρεύμα. Το σχέδιο πρέπει να κατατεθεί για να είμαστε και εμείς καλυμμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ενώ αντίστοιχα καταγγλίες έχουν υπάρξει και από πλευράς εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ που κάνουν λόγο για επιθετική συμπεριφορά καταναλωτών στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους.