Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας και αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και παραγωγής «καθαρής» ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης δωρεάν χρηματοδότησης ωρίμανσης των έργων μεταξύ της Περιφέρειας και της Τράπεζας και την πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου που θα υποστηρίξει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην εκτέλεση του έργου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στην Ρόδο, η εναρκτήρια συνάντηση παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, εκπροσώπων της ΕΤΕπ, του Τεχνικού Συμβούλου (TREK Development) και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναμένεται συμβάλει δραστικά στην βελτίωση των συνθηκών της «ενεργειακής φτώχειας» στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας αποτελείται από τρεις επενδυτικούς πυλώνες που αφορούν:

1. Στην αναβάθμιση του δημοτικού και περιφερειακού δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες LED, με σκοπό την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και οχημάτων και την αισθητική χώρων αστικού τοπίου. Στόχος είναι να επιτευχθεί ετήσια μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 20 GWh, που μεταφράζεται κατ ελάχιστον σε 3.500.000 ευρώ ετησίως.

2. Την ενεργειακή αναβάθμιση 6 Νοσοκομείων (Καλύμνου, Κω, Λέρου, Νάξου , Ρόδου και Σύρου) με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση πλέον των 6 GWh ανά έτος, που μεταφράζεται σε 1.000.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον ετησίως, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας .

3. Στη σύσταση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων τοπικών φορέων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο για την κάλυψη ιδίων αναγκών, άρα ακόμα μεγαλύτερης εξοικονόμησης, όσο και για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας προς ευάλωτα νοικοκυριά και καταναλωτές των νησιών του Ν. Αιγαίου.

Το έργο, διάρκειας 2,5 ετών, αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια περίπου 40 εκατ. ευρώ προερχόμενα κυρίως από την ιδιωτική αγορά, ενώ η εξασφάλιση χρηματοδότησης των έργων από την ΕΤΕπ, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους είναι κατ αρχήν εξασφαλισμένη, λόγω της ήδη συμμετοχής της Τράπεζας στην παρούσα πρωτοβουλία.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση ότι «η συνάντηση στα γραφεία μας με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, D. Rodrigues,σηματοδότησε την έναρξη μίας συνεργασίας για την οποία δουλέψαμε πολύ.

Ο στόχος μας, ένας : ν’ ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τα νησιά μας. Και αυτό, το κάνουμε πράξη βήμα-βήμα, με την δουλειά μας και με καθημερινό αγώνα, προχωράμε μπροστά».