Με καθυστέρηση και με έναν διαγωνισμό στην πλάτη που κρίθηκε άγονος, προσπαθεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο ένα χρόνο μετά την έναρξη της συλλογής δηλώσεων για το υπόλοιπο 63% της χώρας, να προσεγγίσει τους ιδιοκτήτες. Τα μέχρι πρότινος απογοητευτικά στοιχεία συμμετοχής, οδήγησαν σε μπαράζ παρατάσεων ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου τόνιζαν ξανά και ξανά πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες το έργο θα πάει πίσω χρονικά.

Ήδη η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου έχει αναλάβει να τρέξει πληθώρα ζητημάτων προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economix.gr, πρόκειται να προχωρήσει στην πολυπόθητη διαφημιστική καμπάνια έτσι ώστε να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες.

Ειδικότερα, το… πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ειδοποιήσεις μέσω TAXISNET, επικοινωνία με τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που μένουν στη χώρα αλλά και τους ομογενείς μέσω των Πρεσβειών και των Προξενείων, το δίκτυο της Εκκλησίας και των πολιτιστικών συλλόγων των Ελλήνων της Διασποράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φορέας σχεδιάζει μία ψηφιακή επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία (παράλληλα με την παρουσία στελεχών του φορέα στα ΜΜΕ και την έκδοση Δελτίων Τύπου), θα κινείται σε τρία μέτωπα:

1) Θα ανανεωθεί και θα εκσυγχρονιστεί τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, η επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

2) Στις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες θα ενταχθούν διαφημιστικά banner, τα οποία για το επόμενο δίμηνο θα παρακινούν τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ακίνητη περιουσία τους.

3) Θα δημιουργηθούν επίσημοι λογαριασμοί του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θα τροφοδοτούνται συνεχώς με ειδήσεις, πληροφορίες αλλά και προωθητικά χρηστικά βίντεο για τη διαδικασία της κτηματογράφησης και όχι μόνο.

Όπως εξήγησε στο economix.gr o γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 63% δεν επικοινωνήθηκε όσο θα έπρεπε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του κόσμου να είναι αρχικά μειωμένη. Από την άλλη, η γραφειοκρατία στην χώρα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι για να μπει διαφήμιση πχ σε μια εφημερίδα, χρειάζονται διαγωνισμοί, εγκρίσεις, υπογραφές που πολλές φορές διαρκούν έως και δύο μήνες, γεγονός που τις καθιστά… ανεπίκαιρες.

Σήμερα πάντως, το Κτηματολόγιο έχει αντιστρέψει την προηγούμενη εικόνα ενώ δηλώνουν ευχαριστημένοι από την συμμετοχή των πολιτών καθώς για αρκετές περιοχές ο στόχος έχει ξεπεραστεί. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 25 Σεπτεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 4.346.191 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 74,87%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 52,23% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 47,99%.

Από την άλλη, σημαντικά χαμηλά είναι τα επίπεδα σε αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 6,03%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στη Π.Ε. Αττικής και Νήσων αφού έχει συλλεχθεί το 8,28 % και ακολουθεί η Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου  με 8,62%.