Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκίνησαν χθες μια διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποψιάζονται ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με σκοπό να ζημιώσει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθούν τα κύρια στοιχεία αυτής της νεφελώδους υπόθεσης που εμπλέκει έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

 

Μια αναφορά

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

 

Πάγωμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

 

Παραπομπή

Επί μήνες, η αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου ζητούσε την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως λόγω της πίεσης των ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι νέες κατηγορίες έφεραν μεγάλη μερίδα μετριοπαθών βουλευτών προς το μέρος των βουλευτών αυτών.

Αργά χθες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, για καιρό διστακτική για μια διαδικασία παραπομπής, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής Τραμπ.

Λίγο πριν την χθεσινή ανακοίνωση Πελόζι, ο Τραμπ λέει πως μια πιθανή διαδικασία παραπομπής του, μπορεί να έχει από εκλογική σκοπιά, μια θετική επίδραση για τον ίδιο. «Λένε ότι θα είναι καλό για μένα στις εκλογές», τονίζει.

 

Η αντεπίθεση

Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.

Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του.

Αλλά αυτές του οι εκκλήσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή «αισθάνεται ότι απειλείται».

 

 

Βγαίνουν τα νούμερα;

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με πρώτο στάδιο, την επισημοποίηση της έρευνας που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως παρατηρεί το ABC News πρόκειται για μία σημαντική πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Τραμπ να την χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στο Twitter, ως “προεδρική παρενόχληση.”

Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο σοβαρό από αυτό κι έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την πιθανή παραπομπή του.

 

Το σημείο αιχμής

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να μην δημοσιοποιήσει και να υποβαθμίσει την καταγγελία του πληροφοριοδότη σε βάρος του προέδρου Τραμπ, επιτάχυνε τις εξελίεξις.

Οι ισχυρισμοί που έχουν γίνει γνωστοί και σύμφωνα με τους οποίους, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την καθυστέρηση χορήγησης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ημέρες πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας, για την διεξαγωγή έρευνας για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, αποτέλεσαν επίσης, το σημείο αιχμής για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων που ήταν δισταχτικοί ως προς την παραπομπή του Τραμπ, για να προχωρήσουν στο επόμενο ιστορικό βήμα.

 

Οι αριθμοί

Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.

 

Η διαδικασία

Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελείες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ,το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ. Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης.

Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

  

Η πολιτική σπουδαιότητα

Η παραπάνω αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία (αρχικά) ήταν αρνητική στην έναρξη μιας διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

 

Το τελικό αποτέλεσμα

Κανένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο.

Οι πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία.

Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020.

 

Τα επόμενα βήματα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα, στην δημοσιοποίηση ενός αυτούσιου αντίγραφου του επίμαχου τηλεφωνήματος.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης, σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία.

Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, με την οποία η πλειονότητα των Αμερικανών εμφανίζεται να διαφωνεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, συνιστά μια κίνηση υψηλού ρίσκου και στήνει το σκηνικό για μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής» του κ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ένα «ανόητο κυνήγι μαγισσών».  «Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Πελόζι, η οποία επί μήνες ήταν διστακτική να ενστερνιστεί μια προσπάθεια παραπομπής.

Η αλλαγή στάση της Πελόζι ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 25 Ιουλίου για να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποσχέθηκε χθες πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι. Ο Τραμπ έχει παραδεχθεί πως συζήτησε για τον Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Τζο Μπάιντεν.

Η Πελόζι ανέφερε ότι έξι επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν αυτή τη στιγμή τον Τραμπ, θα συνεχίσουν το έργο τους, στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας. «Οι ενέργειες της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν ένα επαίσχυντο γεγονός ότι ο πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του, πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και πρόδωσε την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε η Πελόζι.

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία παραπομπής του αν Τραμπ δεν να συμμορφωθεί πλήρως με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η πλειονότητα των υποψηφίων Δημοκρατικών για το χρίσμα των εκλογών του 2020 στηρίζουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ανάμεσα τους, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Κάμαλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ.

Η έρευνα για την παραπομπή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει εν τέλει στην αποπομπή Τραμπ από την εξουσία. Ωστόσο, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα χρειαστεί να προβεί στο επόμενο βήμα για την απομάκρυνση του από την εξουσία, έπειτα από δίκη. Κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.

Ο εχθρός του εχθρού μου…

Δύο από τους τρεις Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

«Η παράνομη επιχείρηση με την Ουκρανία στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος είναι ένας συνδυασμός προδοσίας, δωροδοκίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων και αδικημάτων», δήλωσε ο Γουέλς, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

«Το μόνο που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι είναι λόγος για την απομάκρυνση (του Τραμπ) από την προεδρία», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε ο ιστότοπος Business Insider.

Ο Γουόλς, ραδιοφωνικός παραγωγός και πρώην γερουσιαστής από το Ιλινόις, συμφώνησε.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανός» να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε μιλώντας στην ίδια συζήτηση. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίζει να παραπεμφθεί (σε δίκη για την καθαίρεσή του) πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση αυτή στη Νέα Υόρκη δεν είχε εγκριθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει πλήρως την επανεκλογή Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμμετείχε στη συζήτηση αυτή και έχει χαρακτηρίσει στο Twitter την έρευνα με στόχο την καθαίρεσή του «κυνήγι μαγισσών».

Εξάλλου ο Τραμπ έχει απορρίψει τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνος ως «αστείους» και «γελοίους».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην συμμετάσχει στη συζήτηση η Έριν Περίν, αναπληρώτρια διευθύντρια επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, απάντησε ότι θα ήταν «ανώφελη».

Έρευνα του Reuters/ Ipsos που διενεργήθηκε το διάστημα 16 με 20 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι το 82% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων εγκρίνουν το έργο του Τραμπ ως προέδρου. Άλλη δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 37% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για την καθαίρεσή του, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 41% που είχε την ίδια άποψη νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Στάχτη στα μάτια

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά από την περιβόητη κασέτα “Access Hollywood,” από την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε τα γεγονότα στην πόλη Σάρλοτσβιλ, από τους ισχυρισμούς της Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και από την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά και από δεκάδες άλλες απειλές κατά της προεδρίας του.

Ωστόσο η τελευταία εξέλιξη, με την ανακοίνωση από την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έναρξης της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του, φαίνεται ότι ο ίδιος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, για την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, σχολιάζει το POLITICO.

Δημοσίως, ο εσωτερικός κύκλος των ανθρώπων που περιβάλλει τον Αμερικανό πρόεδρο χαρακτηρίζει την έναρξη της έρευνας για την παραπομπή, ως μία εξέλιξη πολιτικού εντυπωσιασμού από τους Δημοκρατικούς.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικοί του σύμμαχοι στον Λευκό Οίκο, όσο και οι βοηθοί του, θεωρούν την πολιτική δυναμική της παραπομπής ως μία σοβαρή απειλή κατά της νομοθετικής ατζέντας που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ, κατά της διαπραγματευτικής δυναμικής που έχει ο ίδιος απέναντι στους ξένους ηγέτες, αλλά και κατά της προσωπικής συγκέντρωσης (προσοχής) του, σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος για τον ίδιο και την προεδρία του.

Η πολιτική αναταραχή που έχει προκληθεί στην Ουάσινγκτον από την στιγμή της δημοσιοποίησης του τρόπου με τον οποίο έγινε η επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου (σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση ενός λεπτομερούς αντιγράφου από τον Λευκό Οίκο) εκτιμάται ότι θα αντιπαραβάλλει τις δύο παραπάνω απόψεις, στην διάρκεια τουλάχιστον των επόμενων εβδομάδων.

Έτσι, θα διαφανεί αν ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορέσει να αντέξει την όξυνση του πολιτικού κλίματος από τις αποκαλύψεις, για την προσπάθειά του να ασκήσει πίεση σε έναν ξένο ηγέτη, προσπαθώντας να αποσπάσει επιβαρυντικά στοιχεία για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η απόφαση των Δημοκρατικών να προχωρήσουν στην επίσημη έναρξη της έρευνας κλιμακώνει την πολιτική ένταση και θέτει τους Ρεπουμπλικάνους σε θέση άμυνας (που μπορεί να εξελιχθεί σε επίθεση), δρομολογώντας μία σοβαρή πολιτική πρόκληση.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτηρίζει τη νέα εξέλιξη ως “μία συνέχεια του κυνηγιού μαγισσών” που έχουν εξαπολύσει οι Δημοκρατικοί εναντίον του.

Από την άλλη μεριά, είναι λίγοι αυτοί στον Λευκό Οίκο, αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου, που υπερασπίστηκαν το τηλεφώνημα του ίδιου με τον ηγέτη της Ουκρανίας, στο οποίο, ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε οκτώ φορές την διενέργεια έρευνας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Μπάιντεν στην αναφερόμενη χώρα.

Το τηλεφώνημα στην ουσία του, παραβιάζει την βασική αρχή που έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπουν ή να ενθαρρύνουν την εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων στην (προ)εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ.

Επί τη βάσει προηγούμενων πολιτικών αντανακλαστικών κι αντιδράσεων, θεωρείται πιθανό ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, θα στρέψουν το ενδιαφέρον προς το τηλεφώνημα και ιδιαίτερα προς τις δραστηριότητες των Μπάιντεν στην Ουκρανία, ώστε να μεταστραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή.

Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε και το 2016, με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να υποβαθμίζει την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, φέρνοντας συχνά την προεκλογική συζήτηση γύρω από το ηλεκρονικά της μηνύματα που είχαν υποκλαπεί.

“Η στρατηγική που έχει ο πρόεδρος για τα θέματα αυτά είναι ξεκάθαρη: Ποτέ μην υποχωρείς και βάδιζε μπροστά. Το έμαθε αυτό από την αρχή,” δήλωσε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ανεπίσημος σύμβουλος του Τραμπ που υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην διάρκεια της έρευνας για την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον.

“Για τον μέσο Αμερικάνο αυτό δεν θα αλλάξει κάτι. Για τους Δημοκρατικούς, θα τους οδηγήσει σε μία πιο αρνητική θέση κατά του Τραμπ,” παρατήρησε ο ίδιος.

 Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ