panoramic view of the three tallest skyscrapers in Canary Wharf, London, as viewed from Cabot Square - / License: CC BY-SA 3.0
panoramic view of the three tallest skyscrapers in Canary Wharf, London, as viewed from Cabot Square - / License: CC BY-SA 3.0
Πηγή Εικόνας: Photo by DAVID ILIFF / wikipedia

Επενδύσεις σε τρεις «μικρές» ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στον τομέα των υπηρεσιών ή στην παραγωγή προϊόντων που έχουν κύριο εξαγωγικό προσανατολισμό έκανε τους δύο τελευταίους μήνες το  επενδυτικό Fund BrookStreet, το οποίο να σημειωθεί έχει ελληνικά χρώματα. Το ίδιο ελληνικό χρώμα έχουν και τρεις επενδύσεις που επέλεξε μέσα στο καλοκαίρι.

Το fund BrookStreet (Brook Street Equity Partners LLC) έχει έδρα το Λονδίνο και λειτουργεί με το Βρετανικό Δίκαιο έτσι ώστε ο επενδυτής να έχει νομικές εξασφαλίσεις έναnτι των εταιρειών που επενδύει.

Αξιόπιστη πηγή που συμμετέχει στο Fund λέει στο economix.gr ότι οι πρόσφατες επενδύσεις έγιναν μετά από έρευνα 2 ετών με σκοπό την τοποθέτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη των «μικρών» αυτών εταιρειών. Στη μακροσκελή λίστα του Fund υπήρχαν συνολικά 800 επιχειρήσεις αλλά το ενδιαφέρον της επενδυτικής ομάδας του Fund εστιάστηκε μόλις σε τρεις εταιρείες ικανές να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις διεθνείς αγορές.

(Update 1/11/2019: Εκ μέρους της Brook Street Equity Partners LLC, επικοινώνησαν με το economix.gr και μας ενημέρωσαν ότι οι τρεις εταιρείες επιλέχθηκαν «μέχρι στιγμής» και «περισσότερες θα ανακοινωθούν σύντομα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φθάσουν τοπν αριθμό 5)

Ο μακρύς κατάλογος των εταιρειών πέρασε από ψιλή κρησάρα κάτι που αποδεικνύει ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά από πολλές εταιρείες οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν το στάδιο startup και να καταγράψουν βήματα προόδου αποδεικνύοντας στην πράξη τη βιωσιμότητά τους. Η ίδια πηγή δεν αποκάλυψε το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν και το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που απέκτησαν στις εταιρείες.

Πάντως το Fund BrookStreet διαθέτει σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις αφού ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ τα οποία είναι υπερ – αρκετά για την χρηματοδότηση  μικρομεσαίων  εταιρειών οι οποίες έχουν λαμπρό επιχειρηματικό μέλλον.

(Update 1/11: ενώ πηγές από την Αθήνα σημείωναν τα ανωτέρω, νεότερες πληροφορίες από την Αγγλία σημειώνουν ότι το fund έχει διαθέσιμα πολύ περισσότερα χρήματα από τα αναφερόμενα, τα οποία ως τάξη μεγέθους πλησιάζουν τα επενδεδυμένα ως τώρα κεφάλαια αλλά δεν είναι το ακριβές ποσό. Το ίδιο το fund δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί δημοσίως για τα χρήματα που επενδύει, σύμφωνα με τους κανόνες FCA)

Πάντως το ζητούμενο για νέες επενδύσεις είναι να βρεθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τα κριτήρια του Fund για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι η Brook Street Equity Partners LLC ιδρύθηκε από τον Όμηρο Σαρίκα (με λαμπρη καριέρα στην επενδυτική) και τον Γιώργο Μπόλο (πρώην πρόεδρο της Tickethour και γενικό διευθυντή του Αθήνα 2004). Στην συμβουλευτική ομάδα και την ομάδα των «εγκατεστημένων επιχειρηματιών» όπως τους ονομάζουν, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, πολύ γνωστά ελληνικά ονόματα: Ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πάνος Παπάζογλου της EY Greece, ο Κωνσταντίνος Μαχαίριας (πρώην CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος), ο Σπύρος Καπράλος (μέλος της ΔΟΕ πλέον, πρώην πρόεδρος ΕΟΕ, έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΤΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών) και ο δραστήριος σε επενδυτικές κινήσεις πασίγνωστος καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς.

Ποιες  εταιρείες πήραν  λεφτά:

NanoPhos ΑΕ

Πρόκειται για μία ελληνική εταιρεία που διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες γνωρίζοντας τεράστια απήχηση καθώς έχουν ενσωματώσει τη δύναμη της νανοτεχνολογίας. Πρόκειται για προϊόντα βαφής κτιρίων με  ιδιότητες στεγανοποίησης όπως και προϊόντα καθαρισμού. Τα υλικά αυτά συχνά αποκαλούνται και “έξυπνα” καθώς ανταποκρίνονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Ανάλογα με την εξωτερική μεταβολή, τα “έξυπνα” υλικά εμφανίζουν διαφορετικές μηχανικές, χημικές ή ηλεκτρικές ιδιότητες. Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας αποτελούν τη νέα επανάσταση με πρωτοποριακά υλικά στο χώρο της ιατρικής, των βιομηχανικών διεργασιών, των υλικών υψηλής αντοχής & ανθεκτικότητας, στην ενέργεια και το περιβάλλον.

Η NanoPhos αναπτύσσει το διεθνές εμπορικό της δίκτυο και τα προϊόντα της μπορεί να τα βρει κάποιος στη Μ.Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Σουδάν, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κατάρ, Ομάν, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιαπωνία, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Σιγκαπούρη.

Gizelis Robotics:  

Η Gizelis Robotics ξεκίνησε ως εσωτερική δραστηριότητα μέσα στην εταιρεία Γκιζελής και το 2011 έγινε μια ξεχωριστή εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του αυτοματισμού χρησιμοποιώντας βιομηχανικούς βραχίονες (ρομπότ), ενώ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που πραγματοποιεί όλα τα είδη εφαρμογών. Κατασκευάζει ρομπότ και τα διαθέτει σε βιομηχανίες του εξωτερικού η ελληνική εταιρεία Γκιζελή, η οποία να σημειωθεί είναι οικογενειακή επιχείρηση και έχει έδρα τη Βοιωτία. Η εταιρεία, με αντικείμενο κατασκευή μηχανημάτων και λύσεων για τον κλάδο της επεξεργασίας λαμαρίνας, μετρά περίπου 50 χρόνια, αλλά πλέον έχει περάσει και στον χώρο της ρομποτικής.
Ιδρύθηκε το 1968 από τον Σταμάτη Γκιζελή, ενώ σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά, με διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του ιδρυτή, κ. Ευάγγελο Γκιζελή. Από το 2000 έχει αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας, αλλά παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου στον κλάδο της ρομποτικής καθώς έχει ιδρύσει την Gizelis Robotics.

Terracom Πληροφορική ΕΠΕ

Η Terracom  ασχολείται με την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας  In House λογισμικού με ευρεία εμπειρία και εξειδίκευση σε εφαρμογές σχετικές με εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, στην ανάπτυξη πρωτοποριακών διαδικτυακών εφαρμογών και στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων μηχανοργάνωσης επιχειρήσεων εφαρμόζοντας μια πελατοκεντρική προσέγγιση, που εκτείνονται από την εμπορολογιστική παρακολούθηση της επιχείρησης, έως φορητή παραγγελιοληψίας και φορητή τιμολόγηση. Επιπλέον η Terracom παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης και τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσηs, τηλεφωνικά κέντρα, εξοπλισμό Η/Υ και Servers.

 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος