Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Πηγή Εικόνας: theokar στο economix

«Θα συμβάλουμε στα ζητήματα, που αφορούν τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση και την ανάπτυξη δομών, που θα προάγουν τις μεταφορές, τα logistics και τη ναυτιλία» τόνισε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, σε ημερίδα όπου παρεβρέθηκε χθες.

Ειδικότερα, ο γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, απηύθυνε χαιρετισμό την ημερίδα παρουσίασης της ερευνητικής υποδομής με τίτλο «Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις Μεταφορές (EN.I.R.I.S.S.T – Intelligent Research Infrastructure for Shipping, Supply chain, Transport and Logistics)».

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για την πορεία των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και Σχεδίων. Ειδικότερα, βρίσκονται εν εξελίξει Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, όπως της Βιομηχανίας, του Τουρισμού, των Ορυκτών Πόρων, καθώς και των ΑΠΕ. Μάλιστα σε αυτό της Βιομηχανίας έχει προγραμματιστεί αύξηση του οικονομικού αντικειμένου, για να συμπεριλάβει και τα logistics, για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη και σχεδιασμός. Επίσης, είναι σε εξέλιξη Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία, μετά την ολοκλήρωσή τους (περίπου σε 1 χρόνο), θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση περιοχών, όπως είπε.

Αναφορικά με τα Τοπικά Χωρικά Πλαίσια, ο κ. Μπακογιάννης γνωστοποίησε ότι θα γίνει σχετική προκήρυξη τον Ιανουάριο του 2020. Σε αυτά θα υπάρχει πρόβλεψη, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες, για χωροθέτηση υπηρεσιών logistics και consolidation centres, με στόχο την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων αλλά και τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα αστικά συγκροτήματα, επεσήμανε.

«Θεωρώ ότι η προώθηση του συνδυασμένου πολεοδομικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά και η εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αναμένεται να προαγάγει σημαντικά την προώθηση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, εφόσον θα ενισχυθούν μεταφορικά μοντέλα, που μας εναρμονίζουν προοδευτικά με ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ μας στρέφουν και σε πιο οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις» υπογράμμισε.

«Θέλω να πιστεύω πως η εξειδικευμένη έρευνα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και στις Μεταφορές έχει εισέλθει πλέον οριστικά σε πορεία ανόδου για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και ειδικότερα για την Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από προσπάθειες, όπως αυτή σήμερα, που συνδέουν τον επιχειρηματικό με τον ερευνητικό κόσμο και μάλιστα με ευφυείς υπηρεσίες πρόσβασης που προάγουν την αυτοματοποίηση και τη διασύνδεση» είπε σε άλλο σημείο.

Για να συμπληρώσει ότι «σημαντικό στοιχείο– που λαμβάνουμε υπόψη και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– είναι η δυνατότητα της υπό διαμόρφωση πλατφόρμας για περαιτέρω δικτύωση, άρα και διασφάλιση της ροής της γνώσης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα των μεταφορών».