Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Παραμένουν ακόμη εξαιρετικά χαμηλά τα επίπεδα συμμετοχής στις δηλώσεις Κτηματολογίου. Μόλις το 27,52% των ιδιοκτητών από τις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχει καταθέσει αίτηση και ας ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 63% της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει το τελευταίο μπαράζ παρατάσεων σε 50 περιοχές, τονίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους εκπρόθεσμους πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν μηχανικοί στο  economix.gr, ο λόγος που ο κόσμος είναι σχεδόν αμέτοχος έχει να κάνει με τις επαναλαμβανόμενες πιστώσεις χρόνου που δίνονται όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, αν δεν τηρηθούν ούτε αυτή την φορά τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων η κύρωση του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr,  έως τις 3 Σεπτεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 3.808.677 δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 66,64%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 45,42% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 42,34%.

Από την άλλη, σημαντικά χαμηλά είναι τα επίπεδα σε αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 3,27%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου αφού έχει συλλεχθεί το 4,66%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 5,99 %.

Οι παρατάσεις για τις 50 περιοχές που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης, καθώς μετά τις 29 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος στα προγράμματα που έχουν παραταθεί πολλάκις και έτσι, θα ακολουθήσουν πρόστιμα για τους κατ’ επιλογήν ασυνεπείς.

Όσον αφορά τη πίστωση χρόνου που έχουν οι πολίτες, κυμαίνεται από 15 μέρες έως 2 μήνες, ισχύει για περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των 3 μηνών (συν 3 που δόθηκαν από το Κτηματολόγιο σε 2 δόσεις και άλλοι έως 6 από το ΥΠΕΝ) και αποφασίστηκαν ανάλογα με το πόσες έχουν δοθεί ανά περιοχή. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ θα λάβει υπόψη τα μελανά σημεία που έχει αναδείξει η συλλογή δηλώσεων, όπως είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τα κληρονομικά δικαιώματα σε ακίνητα και ο εντοπισμός τους, αλλά παράλληλα θα λάβει αυστηρά μέτρα για όσους ήταν συνειδητά εκπρόθεσμοι.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.