Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοένα και καλύτερες ημέρες προσδοκούν οι ειδικοί για την αγορά ακινήτων, όπως φανερώνει η έκρηξη των τιμών των ενοικίων, που αποδίδεται τόσο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και στο γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει ανοικοδομηθεί περιορισμένος αριθμός νεόδμητων κατοικιών.

Όπως αναφέρει μεσίτης στο Economix.gr, η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στην ενισχυμένη ζήτηση για το ελληνικό real estate από το εξωτερικό, αλλά και στο ότι ο αριθμός των ακινήτων που διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές περιορίζεται.

«Το 2010 όταν η χώρα εγκαινίασε τα μνημόνια ένα άτομο είχε ηλικία 25 ετών. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, η συγκεκριμένη γενιά, θα είναι στη φάση δημιουργίας οικογένειας, γεγονός που δημιουργεί στεγαστικές ανάγκες και άρα ζήτηση για ακίνητα» εξηγεί.

Ξυπνά ο δανεισμός

Είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Έτσι, οι τράπεζες, που καταφέρνουν σταδιακά να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, αρχίζουν, με προϋποθέσεις να χορηγούν, ξανά, στεγαστική πίστη. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα Eurobank λάνσαρε, πρόσφατα, ένα νέο προϊόν, δηλαδή στεγαστικά δάνεια που συνοδεύονται με σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου, εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης. Επίσης, η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα ο δανειολήπτης να μην επιβαρυνθεί με κόστος πρόωρης αποπληρωμής, εάν επιλέξει οποτεδήποτε -πρόωρα, πλήρως ή μερικώς- να αποπληρώσει το δάνειό του.

Μένει να δούμε, εάν η τάση αυτή, του «ξυπνήματος» των στεγαστικών θα διευρυνθεί, ύστερα και από την άρση των capital controls, αλλά λόγω και της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, την αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα και η επιδότηση με 40% των δαπανών για εργασίες ανακαίνισης-ενεργειακής αναβάθμισης. Μάλιστα, με στόχο τα οφέλη για την αγορά ακινήτων να είναι άμεσα, πληροφορίες, που κυκλοφορούν στην αγορά, αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο το μέτρο να ισχύσει και για το απούλητο απόθεμα ακινήτων.

Βλέπουν ισχυρή ανάκαμψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλυσή της για την αγορά ακινήτων, η Eurobank αναφέρει ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για απόκτηση στέγης (πρώτης, δεύτερης ή/και εξοχικής κατοικίας). Κι αυτό επειδή η αγορά, μετά από μια μακρά περίοδο πτωτικής τάσης τιμών και ζήτησης, ξεκινά να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας με τους μακροοικονομικούς δείκτες και το σταθερό πολιτικό κλίμα να ευνοούν την αντιστροφή της τάσης των τιμών στην κτηματαγορά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφενός λόγω της αξιοσημείωτης μείωσης στις τιμές των ακινήτων κατά τα χρόνια της κρίσης, που έχουν δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για αγορά φθηνού ακινήτου είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση και, αφετέρου, λόγω των επιτοκίων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές

Εξάλλου, οι τιμές υποχώρησαν, έως και κατά 42,4%-πτώση που αγγίζει το 60% βάσει των στοιχείων των μεσιτικών δικτύων- στην περίοδο από το 2008 μέχρι το 2017. Από το 2018, οι τιμές των ακινήτων ενισχύονται, έχοντας αυξηθεί το 2018 κατά 7,3%, σύμφωνα με έκθεση του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX. Επίσης, το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές ήταν αυξημένες κατά μέσο όρο κατά 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018,  με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό ανόδου για το σύνολο του 2019.

times
Περαιτέρω ανοδο τιμών αναμένεται για τα ακίνητα, όπως προβλέπουν οι ειδικοί Πηγή: ΟΟΣΑ, ΤτΕ, Ευρ.Επιτροπή, Eurobank Research.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι παίκτες, όπως οι Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), έχουν εντείνει, τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις τους, στην ελληνική αγορά ακινήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η μεγαλύτερη από αυτές, η Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία), δρομολογεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.