Όψη από το επίπεδο της οδού των εγκαταστάσεων της Creta Farms στο Κρυονέρι Αττικής
Όψη από το επίπεδο της οδού των εγκαταστάσεων της Creta Farms στο Κρυονέρι Αττικής
Πηγή Εικόνας: Google Maps Street View

Στους 10 ανεβάζουν τους υποψήφιους επενδυτές στην Creta Farms, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της εταιρείας. Και αυτό παρότι οι διακόπτες του εργοστασίου είναι πλέον στο off και η παραγωγική της δυναμικότητα στο μηδέν.

Μετά και την αποδοχή  των όρων των τραπεζών για την παραχώρηση των μετοχών και από τον  βασικό μέτοχο κ. Τάκη Δομαζάκη, ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος της διαδικασίας, αφού και ο Εμμανουήλ Δομαζάκης αποδέχθηκε επισήμως τους όρους για την ενεχυρίαση των μετοχών όπως και την παραχώρηση των σημάτων της εταιρείας.

Τα δικαιώματα ψήφου θα παραχωρηθούν στους πιστωτές αλλά η ενάσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από το σύνολο των ήδη ενεχυριασθεισών μετοχών της εταιρείας θα διαφοροποιείται αναλόγως του αν η ενεχυρίαση είναι παλαιά ή όχι και αν η άσκησή τους επηρεάζει το αποτέλεσμα της συνέλευσης…

Το σχέδιο όπως προβλέπει το Standstill /MoU θα ολοκληρωθεί με την εταιρεία εν λειτουργία.

Το θετικό κλίμα για τον αριθμό των ενδιαφερομένων προκύπτει αρχικά  από τους εκπροσώπους των εταιρειών που ζητούν πληροφορίες τόσο  από τις τράπεζες όσο και από την EY που έχει αναλάβει να… τρέξει τη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει όροι της συμμετοχής, με αποτέλεσμα αρκετοί ενδιαφερόμενοι να… χτυπούν πόρτες για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες  της διαδικασίας.

Ωστόσο το κλειδί για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή είναι η δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και θα είναι ο βασικός πελάτης της Creta Farms. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου περνά από τον Πτωχευτικό Κώδικα και όλοι γνωρίζουν  ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί πιθανόν να ξεπεράσει τον 1 χρόνο. Αυτό όμως δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην αγορά αφού ήδη τα προϊόντα της εταιρείας δεν βρίσκονται εύκολα στα ράφια και πρακτικά είναι εκτός αγοράς. Επίσης το δίλλημα που υφίσταται είναι: μέχρι να εκδικασθεί το αίτημα θα τοποθετηθεί νέα διοίκηση;

Οι  προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, εκτός από το τίμημα που θα προτίθενται να  καταβάλλουν, θα περιλαμβάνει μοιραία και την απαίτηση που έχουν για «κούρεμα» του τραπεζικού δανεισμού, που σήμερα φθάνει στα 110 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση για τους ενδιαφερόμενους και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Ανάμεσα  στους ενδιαφερόμενους  αναμένεται να είναι  ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που ήδη βρίσκεται το τιμόνι της ΝΙΚΑΣ και ανταγωνίστριας εταιρείας αλλά, όπως λένε κύκλοι του επιχειρηματία, «πρέπει πρώτα να δούμε τους όρους  και τις προϋποθέσεις  συμμετοχής».

Μεταξύ των υποψηφίων  αγοραστών ακούγεται με βάση τα ενδιαφέροντα που έχουν εκδηλωθεί ότι θα είναι το επενδυτικό fund HIG που έχει εξαγοράσει  τη Μ.Ι.Μαίλλης, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου – ο οποίος να σημειωθεί ήρθε στο προσκήνιο από τον κ. Τάκη Δομαζάκη ως στρατηγικός επενδυτής, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος επικεφαλής του Fund Impala Invest, το Fund DECA του ομίλου Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πρόσφατα διατυπώθηκε  και το ενδιαφέρον της VKN Capital της οικογένειας Κάτσου της Pharmathen, που πρόσφατα απέκτησε το 35% των μετοχών της εταιρείας Παλίρροια και προσωπικά ο κ. Βασίλης Κάτσος διατύπωσε το ενδιαφέρον του για την εταιρεία.

Οι υπόλοιποι  ενδιαφερόμενοι που προέρχονται από την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα και Funds του εξωτερικού δεν έχουν καταγραφεί με ονοματεπώνυμο καθώς και αυτοί με σειρά τους περιμένουν το πληροφοριακό έντυπο της διαγωνιστικής διαδικασίας για να εμφανισθούν στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥ πολύ σύντομα θα δώσει στους ενδιαφερόμενους όλο το έντυπο υλικό και πιθανότατα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.