Πηγή Εικόνας: Photo by Fabio Scaletta from Pexels

Ένα χρόνο μετά τους τίτλους τέλους που έπεσαν για το ΕΚΠΑΖ που βρίσκεται στην Αίγινα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Την δέσμευση πως θα έρθει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργούν υπό σωστές συνθήκες τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΝ με θέμα την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία στα οποία απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των ΕΚΠΑΖ, για πρώτη φορά στη χώρα.

Πέρσι τον Αύγουστο, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Δασαρχείο Πειραιά και το Δασονομείο Αίγινας προέβησαν σε έλεγχο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι καταγγελίες που ήθελαν «άθλιες συνθήκες διαβίωσης των άγριων ζώων». Πράγματι, η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω σημαντικών ελλείψεων. Ειδικότερα, το κέντρο αδυνατούσε να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται αλλά και να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν μέλη του γραφείου του ΥΠΕΝ, καθώς και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες οργανώσεις: Αρκτούρος, ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Αλκυόνη, ΑΡΙΩΝ, Mom, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Δράση για την Άγρια Ζωή.

Με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός τόνισε ότι γνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιουργεί εμπόδια στους ανθρώπους που ασχολούνται με την περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του πως, «με τη συνεργασία υπουργείου και οργανώσεων, θα διαμορφωθεί άμεσα ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τα Κέντρα Περίθαλψης να αναπτυχθούν και να προσφέρουν το πολύτιμο έργο της προστασίας της άγριας ζωής της χώρας μας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού μας πλούτου».

Η περίπτωση του ΕΚΠΑΖ της Αίγινας

Λίγο πριν μπει λουκέτο στο πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση τόσο για ζώα και πουλιά που φιλοξενούνταν, όσο και για τους λιγοστούς ανθρώπους που εργάζονταν εθελοντικά στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα, οι ίδιοι υποστήριζαν πως για να αποφευχθεί το κλείσιμο, «φώναζαν» από το 2013 χωρίς να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των υποδομών. Ο γραφειοκρατικός κυκεώνας πολλών εμπλεκόμενων φορέων, οι πολλαπλές καταγγελίες από φιλοζωικές οργανώσεις για «ιδρυματοποίηση» των ζωών αλλά και η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτιρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Κατά την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, σημαντικό ρόλο για να κλείσει το ΕΚΠΑΖ, έπαιξε το γεγονός ότι δεν τηρούνταν ούτε όροι που τίθενται στην απόφαση του 2000 για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας αλλά ούτε και οι υγειονομικές διατάξεις.

Πάντως, οι άθλιες εγκαταστάσεις, οι βασικές ελλείψεις και η δύσκολη καθημερινότητα που καλούνταν να παλέψουν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ, επιβεβαιώνονταν και από τους ίδιους.

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, σε έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.