Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Από τον Νοέμβριο του 2017, οπότε η Eldorado Gold είχε θέσει σε κατάσταση συντήρησης το έργο στις Σκουριές, επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να χορηγήσει σειρά αδειών, έως πολύ πρόσφατα, η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα είχε περάσει στο περιθώριο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου ότι τον περασμένο Ιούνιο σε ενημέρωση προς αναλυτές για τις εκτιμήσεις (outlook) για το διάστημα 2019-2021, ο καναδικός όμιλος είχε ελάχιστα να παρουσιάσει για τα projects της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα.

Αλλαγή κλίματος

Λίγους όμως, μήνες αργότερα, η αλλαγή κλίματος είναι εμφανής και εμπεδώθηκε με τη χορήγηση των αδειών που εκκρεμούσαν. Έτσι, η εταιρεία, χθες, έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες λεπτομέρειες για τα έργα της στην χώρα μας, όπως, βέβαια, και αυτά στη γειτονική Τουρκία, αλλά και τον Καναδά.

Ειδικότερα, τα βασικότερα σημεία που προκύπτουν από το “update” της εταιρείας αφορούν:

-τη συνέχιση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις Σκουριές, όπως και για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της χρηματοδότησης συνολικά των μεταλλείων Κασσάνδρας (δηλ. της Ολυμπιάδας, του Στρατωνίου και των Σκουριών). Να υπενθυμίσουμε ότι τεχνικής φύσης και άλλου είδους ζητήματα που έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα θα εξεταστούν από την κοινή – μεικτή επιτροπή που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η εταιρεία. Σε πρόσφατη, άλλωστε, τηλεδιάσκεψη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns, σημείωσε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η απόφαση για σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας φανερώνει την προθυμία για συνεργασία, σε ένα αμοιβαία αποδεκτό δρόμο”.

-την υλοποίηση επενδύσεων για τη δημιουργία δευτερευουσών έργων, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην επανέναρξη του έργου των Σκουριών, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού

-την τοποθέτηση κεφαλαίων για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως και για την επέκταση του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, με στόχο η χωρητικότητά του να αυξηθεί από τους 1.200 τόνους ημερησίως (tpd), στους 1.900 τόνους. Σημειώνεται ότι στην Ολυμπιάδα η εμπορική παραγωγή ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου 2017.

Επενδυτικό μήνυμα

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι η μετοχή της Eldorado Gold ενισχύεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με βασική αιτία της ανοδικής μεταβολής να είναι η απεμπλοκή των επενδύσεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Εάν λάβουμε υπόψη ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, όπως η Morgan Stanley, η Wellington Management και η Blackrock, γίνεται αντιληπτό ότι το θετικό μήνυμα που στέλνεται- μέσω και των συγκεκριμένων κολοσσών- στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι σημαντικό. Κι αυτό με δεδομένο ότι η αξία της μετοχής της καναδικής εταιρείας, που έχει κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί περίπου 170% από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.