Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr

«Κληρονομήσαμε μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού σε τραγική κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 64ης ΔΕΘ.

Ευθύνες για την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το παράθυρο για αναζήτηση (ποινικών;) ευθυνών για την κατάρρευση της επιχείρησης, για την οποία, όπως θύμισε, υπήρχαν επίσημες προειδοποιήσεις, αναφερομένος προφανώς και στις εκθέσεις της Ernst & Young. «Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι και μέσα από τη ΔΕΗ, και αυτό ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί, γιατί δεν υπήρξαν ενέργειες για να το αποτρέψουν» ανέφερε.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μπορεί να φέρουν ξένους επενδυτές

Eπανέλαβε τη δέσμευσή του για ανάπτυξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ, την οποία συνέδεσε με την στήριξη των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και τη μείωση του παραγωγικού κόστους για τους αγρότες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να βλέπω ως πρόβλημα τη ΔΕΗ, αλλά ως μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας» αναφερόμενος στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Ενδεχομένως η επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ να προσελκύσει και ξένους επενδυτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταλιγνιτική εποχή: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη Δυτική Μακεδονία

Αυξήσεις στα τιμολόγια;

Ερωτηματικά δημιούργησε πάντως ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν ανέφερε ότι «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν από λίγο για να σωθεί η επιχείρηση». Και αυτό γιατί δεν έγινε ξεκάθαρο αν αναφέρεται στη συμμετοχή όλων με τις ήδη προγραμματισμένες αυξήσεις ή σε κάτι άλλο.

«Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ» είπε σε άλλο σημείο. «Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται» υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι η επιχείρηση έχει κι άλλους μετόχους, και όχι μόνο το Δημόσιο.

ΔΕΗ: Εθελούσιες αποχωρήσεις και προβληματισμοί

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εν συντομία στη νέα διοίκηση της επιχείρησης, και στην εκποίηση περουσιακών στοιχειών, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, για το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης.