Σε θερμό υποστηρικτή της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζει η Αθήνα και της εξέλιξης της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου ενεργειακού ενδιαφέροντος εξελίσσεται ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ. Ο αμερικανός πρεσβευτής επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησής του στην ελληνική ενεργειακή πολιτική στο πλαίσιο του SouthEast Energy Forum, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ έστειλε, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα, σαφή μηνύματα για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Η επιθυμία της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας ενεργειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποτελεί τυχαία συγκυρία αλλά μαρτυρά το αμερικανικό ενδιαφέρον για πρόσβαση σε μία αγορά τριάντα και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων διαμέσου της χώρας μας. Πέραν αυτού, η αμερικανική διπλωματία κινείται με στρατηγικό ενδιαφέρον ώστε να αποτρέψει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από Μόσχα και Άγκυρα – και γι’ αυτό επενδύει ιδιαίτερα σε όλες τις πολυμερείς συμμαχίες που στήνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ καθώς και της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο αλλά και το East Med Gas Forum.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στρέφεται γύρω από την υλοποίηση του αγωγού East Med και την επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς. Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά εστιάζει και σε μία ακόμη σειρά ζητημάτων, όπως η ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB, η προώθηση του IGI Poseidon και η προώθηση νέων υποδομών για την εισαγωγή LNG.

Η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, μία ημέρα πριν τη ΔΕΘ, μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Η αμερικανική πλευρά αντιμετώπισε την περσινή Έκθεση, στην οποία ήταν τιμώμενη χώρα, ως εφαλτήριο για την εκ νέου ενεργοποίηση των διμερών σχέσεων ενώ η φετινή της παρουσία αναμένεται εξίσου δραστήρια καθώς τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αμερικανός πρέσβης επαναβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αντιμετωπίζεται ως «πύλη» για τα Βαλκάνια. «Εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σ’ ένα πρότζεκτ 2,3 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενου από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, προκειμένου να απομακρύνουμε το ναυάγιο της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας το πιο λειτουργικό», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Πάιατ για να σημειώσει πως το λιμάνι θα καταστεί χάρη στην ανέλκυση πιο ελκυστικό σε επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς γύρω από τη Β. Ελλάδα εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στις ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα. Σε επίπεδο διμερών και πολυμερών σχέσεων στην ευρύτερη βαλκανική, η ελληνική πλευρά στρέφεται γύρω από την εμβάθυνση των στρατηγικών συνεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία μας με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.