Την έναρξη κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου στην Πάτρα τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν σήμερα η ΔΕΠΑ Υποδομών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο συνίσταται στην κατασκευή 120 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας, το οποίο θα τροφοδοτείται από κρυογενικές δεξαμενές και εξοπλισμό επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 5.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 18 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το έργο θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2025. Κατασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το 2025 για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για συνδέσεις.

«Η έναρξη κατασκευής των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου στην Πάτρα αποτελεί το τελευταίο στάδιο για το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για το σύνολο της Αχαΐας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία. Είναι η εποχή που θα τερματίσει την πολυετή ενεργειακή απομόνωση και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτική, φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον, ενέργεια. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, διανύσαμε μεγάλη απόσταση, ξεπερνώντας πολλά και σημαντικά εμπόδια. Και τίποτα δεν θα γινόταν εάν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια δεν είχαμε τη στήριξη της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΔΑ και τη συνεργασία του συνόλου των τοπικών φορέων. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Σήμερα, κοιτάζουμε προς το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να επιτευχθεί και ο επόμενος μεγάλος στόχος που θα είναι η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με αγωγό υψηλής πίεσης και επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Περιφέρειάς μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Το δίκτυο αερίου στην Πάτρα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η Ελλάδα στο επενδυτικό μας σχέδιο. Η επέκταση της διάθεσης του φυσικού αερίου στην Πάτρα αποτελεί ορόσημο για τις επενδύσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται στο τελευταίο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου Italgas. Το εγχείρημα αυτό τονίζει τη σημασία της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η ΔΕΠΑ Υποδομών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, επεκτείνει τη διάθεση του φυσικού αερίου, και στο προσεχές μέλλον των πράσινων αερίων, ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς” δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών, Barbara Morgante.