Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην χώρα να ξεπερνούν τις 9.000 από τις αρχές του έτους και την αντιπυρική περίοδο να έχει άλλους δύο μήνες για να λήξει, η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους το φαινόμενο θα περιοριστεί.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανοίξει τα χαρτιά του και τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων, την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και την ενίσχυση του προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α και Νομικού, είναι απογοητευτικά. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 9.150 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες κάηκαν συνολικά περίπου 90.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Από τις εκτάσεις αυτές, τα 75.760 στρ., σύμφωνα με το EFFIS, αφορούν τις 28 μεγαλύτερες πυρκαγιές. Για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην επικράτεια κατά το έτος 2018, ήταν 4.483, δηλαδή κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο διαπιστώνεται αύξηση αγροτοδασικών πυρκαγιών 104%!

Πιο συγκεκριμένα, από τις 9.150 φετινές αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι 4.296 εκδηλώθηκαν στο διάστημα 1η Μαΐου με 31η Αυγούστου. Οι περισσότερες πυρκαγιές, δηλαδή οι 1.517 εκδηλώθηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο και οι περισσότερες καμένες εκτάσεις σημειώθηκαν τον ίδιο μήνα. Συνολικά τον Αύγουστο κάηκαν 52.350 στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων, με την Εύβοια να λαμβάνει θλιβερή πρωτιά, με μεγαλύτερη πυρκαγιά αυτήν που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και τις περιοχές Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρό, όπου κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, συνολικά 28.890 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια Πράσινη Στρατηγική με έμφαση στην προστασία των δασών, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση, ο στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιεί το υπουργείο, περιλαμβάνει την:

– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων. Ο στόχος είναι διπλός: ο τερματισμός της ανασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα η θεσμική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

– Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής.

– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών.

– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.

– Άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 245.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της ανωτέρω πίστωσης που μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγκαιρος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.

– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.

Κυβερνητικοί κύκλοι που μίλησαν στο economix αναγνώρισαν το μεγάλο πρόβλημα που αποτελούν οι δασικές πυρκαγιές και η αύξησή τους – θυμίζοντας και τις προτάσεις της Επιτροπής Συνολάκη μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι – αλλά σημείωναν ότι η Πολιτεία ήδη λειτουργεί με άλλους ρυθμούς και άλλα αποτελέσματα, σε σχέση με τα ταλευταία χρόνια, ειδικά σε επίπεδο καταστολής – αντιμετώπισης και Πολιτικής Προστασίας. Ικανοποίηση δεν υπάρχει, σημείωναν, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν τα καμμένα δάση στα φυσιολογικά για τα μεσογειακά οικοσυστήματα επίπεδα και περιοχές, αλλά ο καλός συντονισμός, η επάρκεια μέσων και αποτελεσματικότητας, ο χρόνος απόκρισης και η μείωση των επιπτώσεων – ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα της ζωής και της περιουσίας – είναι ενθαρρυντικά πρώτα βήματα που αναγνωρίζονται ήδη από τους πολίτες, τόνιζαν.