ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα σενάρια για λύση στον γρίφο της καταβολής των παλιών οφειλών για τις ΥΚΩ του 2011 στα ταμεία της ΔΕΗ φαίνεται να πυροδοτούνται τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανάληψη των καθηκόντων στην ηγεσία της ΔΕΗ από τον Γ. Στάσση.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα της υπόθεσης, όπως έχει γράψει το economix.gr, ήταν ότι η κυβέρνηση επεδίωκε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με την αποπληρωμή των χρεών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, έφταναν τα 195 εκατ. ευρώ. Ο στόχος στο επιτελείο της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ είναι να μην επηρεαστούν από τη διαφαινόμενη αύξηση, περί 10-12%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Τα σενάρια που είχαν πέσει πρόσφατα στο τραπέζι ήταν τρία: πρώτον, να γίνει η αποπληρωμή του ποσού εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεύτερον, να γίνει μεν η αποπληρωμή τους από τον προϋπολογισμό αλλά σε τρεις ισόποσες δόσεις για την επόμενη τριετία, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός και, τρίτον, να υπάρξει εναλλακτική πηγή για τη χρηματοδότηση των οφειλών που, όμως, δεν θα είναι εις βάρος των καταναλωτών.

Το νέο ενδεχόμενο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες αφορά την καταβολή των οφειλών για τις ΥΚΩ του 2011 μέσω της εγγραφής τους στον προϋπολογισμό του 2020. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ δεν θα ενισχύσει την ρευστότητά της, που αποτελεί σημαίνουσα προτεραιότητα για τα στελέχη της, αλλά θα μπορέσει το ποσό αυτό να συμπεριληφθεί στην έκθεση του ορκωτού λογιστή σε ό,τι αφορά το επόμενο δωδεκάμηνο και άρα να θεωρηθεί ότι μέρος του ελλείμματος που, σύμφωνα με τον Γ. Στάσση είναι περί τα 800 – 900 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να δρομολογεί τις εξελίξεις και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, που τις τελευταίες ημέρες είχε συνάντηση με το ΥΠΟΙΚ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία οφειλή που είχε αρχικά υπολογιστεί από τη ΡΑΕ στα 160 – 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στα περί τα 195 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της δημιουργίας της οφειλής, η κυβέρνηση Παπαδήμου με τον ν. 4067/12 έλυνε το θέμα των ΥΚΩ 2008 – 2011 μέσω της εξόφλησης ενός ποσού στη ΔΕΗ. Το ποσό, όμως, άθροιζε οφειλές μίας τριετίας –εξ’ ου και η θεωρία περί ΥΚΩ του 2011- και άρα δεν προσμετρούσε μία χρονιά. Το θέμα ανακινήθηκε από τη ΔΕΗ που με διαδοχικά αιτήματα προς τη ΡΑΕ διεκδίκησε ποσό που άγγιζε ως και τα 700 εκατ. ευρώ, με την ανεξάρτητη αρχή να κάνει λόγο για οφειλή ύψους 195 εκατ. ευρώ εν τέλει. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί πως η είσπραξη της οφειλής σήμερα απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση που θα προβλέπει την καταβολή τους και νομική εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ για τον ακριβή υπολογισμό της οφειλής.