Δασική πυρκαγιά
Δασική πυρκαγιά
Πηγή Εικόνας: VillageHero - Wikimedia Commons

Με τις φωτιές να ξεσπούν η μία μετά την άλλη και την φονική πυρκαγιά στο Μάτι να θυμίζει όλα όσα δεν πρέπει να επαναληφθούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί τα απαραίτητα για την πρόληψη μέτρα. Μέσα σε ένα 24ωρο, εκδηλώθηκαν 56 εστίες με το Πυροσβεστικό Σώμα να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να τις σβήσει.

Ειδικότερα, επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιον ενώ νέα φωτιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Κύθηρα.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Τόσο στο Ροϊδοβούνι όσο και στο Βροντερό το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δρόμοι στις δασικές εκτάσεις. 

Ανησυχεί το ΥΠΕΝ, προωθούνται μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια Πράσινη Στρατηγική με έμφαση στην προστασία των δασών, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σχετικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση, ο στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιεί το υπουργείο, περιλαμβάνει την:

– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων. Ο στόχος είναι διπλός: ο τερματισμός της ανασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα η θεσμική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

– Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής.

– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών.

– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.

– Άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 245.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της ανωτέρω πίστωσης που μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγκαιρος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.

– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.

Παράλληλα, δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι παρακάτω δράσεις:

– Η μελέτη και η υλοποίηση των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά Αττικής.

– Η μελέτη και η υλοποίηση «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος».

– Η μελέτη και η υλοποίηση «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Εύβοιας», όπου απαιτείται.

– Αξιοποίηση εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας για την έγκαιρη και πρώιμη ειδοποίηση των εστιών πυρκαγιάς στα δάση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η κατάσβεση μικρών εστιών πυρκαγιάς.

– Στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού περιβάλλοντος  του υπουργείου μας με τις Διευθύνσεις Δασών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ότι αφορά τόσο τους ήδη καταρτισμένους, επικαιροποιημένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες για περιοχές της Αττικής, που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 όσο και την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των ειδικότερων διαδικασιών για την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών ανακατασκευής ή επισκευής σε πυρόπληκτα κτίρια.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ όπως έχει γράψει πρώτο το economix.gr, έχει δρομολογήσει άμεσα επιτόπιες αυτοψίες στις εκτάσεις των πρόσφατων πυρκαγιών, ώστε εκτός από την αυτονόητη κήρυξη των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων ως αναδασωτέες, να γίνει έγκαιρη αποτίμηση της κατάστασης και να ακολουθήσει η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Εύβοια: έχουν καεί ήδη περίπου 23.000 στρέμματα, άμεση κήρυξη ως αναδασωτέα