Ολοένα και περισσότερο μοιάζει να στενεύει ο κύκλος των διαθέσιμων επιλογών για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ που ανέλαβε τα ηνία της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής επιχείρησης εν μέσω θέρους και με τα προβλήματα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της να εκκρεμούν.

Στον κατάλογο των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί, ήδη από τη δεύτερη ημέρα διοίκησης του Γ.Στάσση, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων αντισταθμιστικών μέτρων ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από τις τιμολογιακές αυξήσεις.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα τη διάθεσή του να θέσει ψηλά στην ατζέντα του το «ξεπούλημα», όπως χαρακτηρίζει την αποκρατικοποίηση, της ΔΕΗ από την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις του μεθοδεύτηκαν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, οπότε και άρχισε να συζητείται πιο έντονα το ζήτημα. Ο κ. Χατζηδάκης είχε απαντήσει τότε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ» ενώ διερωτήθηκε «η ΔΕΗ τη μάρανε; Αυτό ήταν το πρόβλημά της;». Σε κάθε περίπτωση, παρά και τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση αντίστοιχες αποφάσεις καθώς δεν θα υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Της αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, που τόνιζε σε συνεντεύξεις ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας κι έκανε λόγο για ξεπούλημά της από τη νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ. Ως απάντηση στις δηλώσεις του και την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ περί «ξεπουλήματος των ασημικών της ΔΕΗ» ήρθε η ανακοίνωση της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης, που αγγίζει περί το 35% στον συνδικαλιστικό χώρο, και η οποία ενέκρινε το σχέδιο Χατζηδάκη για τη σωτηρία της επιχείρησης.

Κορωνίδα όλων των παραπάνω υπήρξε η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κουμουνδούρου και η οποία, παραγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την επιχείρηση με κέρδη 90 εκατ. ευρώ και την παρέδωσε με ετήσιες ζημίες 900 εκατ. ευρώ, σημείωνε πως «μέσα σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας της νέας διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ακυρώνει τις ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την ακύρωση της έκπτωσης του 10% προς τους συνεπείς καταναλωτές» και συμπλήρωνε ότι «όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε μειώσεις 12% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα, ωστόσο, για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ δεν σταματούν μόνο στις αντιδράσεις που μεθοδεύει η αντιπολίτευση, ήδη πριν από την προώθηση οποιουδήποτε σχεδίου για την εξυγίανση της επιχείρησης, αλλά κορυφώνεται και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκιά της ως προς της εξεύρεση πόρων που ισοδυναμούν με τα 800 – 900 εκατ. ευρώ που περιέγραψε, κατά την επίσημη τοποθέτησή του ως νέος πρόεδρος της ΔΕΗ ο Γ. Στάσσης, ότι θα χρειαστεί η επιχείρηση στο προσεχές διάστημα.

Το σχέδιο ΥΠΕΝ και ΔΕΗ είναι να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια που, όμως, θα εξισορροπηθούν από αντίστοιχες μειώσεις σε άλλες χρεώσεις που αφορούν τους καταναλωτές, έτσι ώστε ο λογαριασμός που θα φτάσει στα ελληνικά νοικοκυριά να μην διαφέρει μετά την εφαρμογή των μέτρων. Το πρόβλημα, εκτός από τη διαφαινόμενο «αβαντάζ» που δίνει στις ανταγωνίστριες εταιρείες που μπορούν να προβούν κι αυτές σε αύξηση των τιμολογίων τους διατηρώντας ικανοποιημένους και τους πελάτες τους, είναι ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν με ιδιαίτερη ευκολία από τις μελέτες των τεχνικών κλιμακίων.

Το «μαθηματικό» αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι ότι, αν δεν καταφέρουν τελικά να σχεδιάσουν ένα μοντέλο που να βασίζεται στις υπάρχουσες συνθήκες, θα πρέπει να προβούν σε περαιτέρω περικοπές μειώσεων στα τιμολόγια και να μετακυλήσουν το βάρος στους καταναλωτές – πράγμα που ΥΠΕΝ και ΔΕΗ έχουν αποκλείσει από την πρώτη στιγμή. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα μέτρο που ενδέχεται να καταργηθεί προκειμένου να εξευρεθούν τα 150 εκατ. ευρώ είναι και η έκπτωση 10% στα τιμολόγια που αφορά τους συνεπείς πελάτες της επιχείρησης.