Θα αργήσουν και άλλο να δουν το φως της δημοσιότητας τα πορίσματα που είχε δρομολογήσει η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης μετά από τις αλλαγές για το επιτελικό Κράτος.

Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει λόγω της πρόσφατης νομοθετήσης, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economix.gr, οι επιθεωρητές ήδη «είχαν κατεβάσει τα μολύβια» από τον Μάρτιο όταν και είχε διαρρεύσει πως αναμένεται να διαμορφωθεί εκ νέου η παρούσα κατάσταση.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, τα πορίσματα που… αργούσαν να δουν το φως της δημοσιότητας επειδή οι διάφοροι φορείς δεν προσκόμιζαν εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, είναι εν μέρει αληθές όπως τελικά προκύπτει.

Πάντως, την πολιτική εγγύηση για την συνέχιση και ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγουν τα σώματα επιθεώρησης που θα συνενωθούν διαμορφώνοντας την ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας, παρείχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης περί αρχειοθέτησης υποθέσεων. «Καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει. Άλλωστε οι υποθέσεις που ξεκίνησαν με εντολή εισαγγελέα κλείνουν μόνο με εντολή εισαγγελέα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το Μάτι, η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, επικαλούνταν πως αρχικά διάφοροι φορείς και έπειτα το Πυροσβεστικό Σώμα, αγνοούσε τις επανειλημμένες ενοχλήσεις τους προκειμένου να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να σχηματιστεί ο φάκελος. Αποτέλεσμα αυτού, η διαδικασία να παίρνει συνεχώς παράταση…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, είχε σημειώσει  πως τα πορίσματα των επιθεωρητών για την πυρκαγιά στο Μάτι αναμένονταν το Νοέμβριο ή ίσως και αργότερα, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα έκανε ότι είναι δυνατόν ώστε το συνολικό να ήταν έτοιμο σύντομα.

«Στις 3/8/18 έβγαλα μια εντολή ελέγχου με ανοιχτό κλιμάκιο άμεσα, όρισα επιθεωρητές με σκοπό την αναγνώριση και καταγραφή όλων των αυθαιρέτων κατασκευών στην πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα όσες εντοπίζονται σε βάθος μικρότερο των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, τον επανέλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών στην ίδια ζώνη και την καταγραφή των χρήσεων γης στην πληγείσα περιοχή σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Περίμενα να συγκεντρωθεί το υλικό και έκανα προτάσεις αμέσου εφαρμογής στην πληγείσα περιοχή και προληπτικά μέτρα για όλη τη χώρα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι είναι Αύγουστος, ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έτρεχαν στην περιοχή και αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων στη χώρα και επομένως δεν μπορούσα να συγκροτήσω μεικτό κλιμάκιο. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάξω αν οι Δήμοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Θέλω να κοιτάξω αν η Περιφέρεια έκανε καλά τη δουλειά της, θέλω να κοιτάξω αν η πολιτική προστασία έκανε καλά τη δουλειά της δηλαδή δεν πάω μεμονωμένα αλλά πάω σε γενικό σύνολο. Αν η Αστυνομία αν το Λιμενικό έκανε καλά τη δουλειά του είναι πάρα πολλές οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτή την περίπτωση» είχε πει μεταξύ άλλων η κ. Παπασπύρου.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά και πριν έρθουν οι αλλαγές του επιτελικού Κράτους, η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δεν έβγαλε κανένα πόρισμα καθώς μέχρι και πρότινος κατήγγειλε το Πυροσβεστικό Σώμα για αδιαφορία.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και για το δεύτερο πόρισμα της Μάνδρας, το οποίο παρότι ήταν έτοιμο πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποφασίστηκε να μην βγει για αυτό ακριβώς το λόγο…