Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τον δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγιακα
Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τον δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγιακα
Πηγή Εικόνας: ΤΑ ΝΕΑ

«Να καταργήσουμε τη γραφειοκρατία, όχι να την ψηφιοποιήσουμε», έχει τίτλο συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στην ειδική στήλη «Γευματίζοντας με ΤΑ ΝΕΑ» που δημοσιεύτηκε στην γνωστή εφημερίδα. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μιλάει στον Προκόπη Γιόγιακα για το ψηφιακό περιβάλλον που οραματίζεται και τα έργα που πρέπει να «τρέξουν». Και έχει ενδιαφέρον…

«Να καταργήσουμε τη γραφειοκρατία, όχι να την ψηφιοποιήσουμε»,

του Προκόπη Γιόγιακα

Ιπτάμενο και Τζέντλεμαν δεν τον λες. Καμία σχέση με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, τον πρωταγωνιστή της ομώνυμης ταινίας που υποδύεται έναν νεαρό που θέλει να γίνει ιπτάμενος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες γιατί δεν είναι από τζάκι.

Ή μήπως όχι; Τον Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), θα μπορούσες άνετα να τον χαρακτηρίσεις τζέντλεμαν και… ψηφιακό. Εναν τεχνοκράτη νέας κοπής.

Θα με διευκόλυνε όμως να ξεκινήσω ανάποδα προκειμένου να σκιαγραφήσω το πορτρέτο του. Δεν είναι κανένα «nerd», δηλαδή «σπασικλάκι» της τεχνολογίας. Ο άνθρωπος οραματίζεται ένα ψηφιακό περιβάλλον, αλλά σπεύδει να μου ξεκαθαρίσει πως θέλει να καταργήσει τη γραφειοκρατία και όχι να την ψηφιοποιήσει. «Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία και στο τέλος να δημιουργούμε ακόμη μεγαλύτερη» μου λέει, λίγο πριν αρχίσουμε να τρώμε στο «Ομορφο».

Ομολογώ, πως προτού το αναφέρει, δεν είχα συνειδητοποιήσει πως σήμερα γίνεται απλώς αλλαγή φρουράς από την κλασική (όπως την ξέρουμε δηλαδή) στην ψηφιακή γραφειοκρατία.

Το «Ομορφο» είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό εστιατόριο που λειτουργεί από το 1936 επί της οδού Ξενοκράτους, στο Κολωνάκι. Η επιλογή του δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού εκεί συνήθιζε – και συνηθίζει ακόμη – να τρώει τα μεσημέρια όταν διατηρούσε στην περιοχή το μελετητικό του γραφείο. Και το… κυριότερο, ο ιδιοκτήτης του ο κύριος Βασίλης και ο γιος του Απόστολος που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης είναι από την Ηπειρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου Στασινού.

Πάμε τώρα στον χαρακτηρισμό «τζέντλεμαν». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι ένας ευγενής άνθρωπος που δεν τα πάει καλά με τα πολλά λόγια. Ούτε και με την αργοπορία στις συναντήσεις και τα ραντεβού, το λεγόμενο «ακαδημαϊκό τέταρτο» που αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για πολλούς που έχουν αναγάγει την καθυστέρηση σε… επάγγελμα.

Ο Γιώργος Στασινός δεν καθυστερεί ποτέ σκοπίμως, αλλά χάνεται(!). Πότε; Μόνο όταν παίζει ο Ολυμπιακός. Και αυτός είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των συνεργατών του που πρέπει κάθε φορά που παίζει η αγαπημένη του ομάδα (είτε ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ) να αναβάλουν όλες τις συσκέψεις, ακόμη και ομιλίες, αλλά και συνεντεύξεις που έχουν κλειστεί καιρό πριν από τον κάθε αγώνα.

Ωστόσο, κατά διαβολική σύμπτωση, την ημέρα του ραντεβού μας έπρεπε να καθυστερήσει 15 λεπτά εξαιτίας μιας σύσκεψης για το Ελληνικό. Φρόντισε όμως έγκαιρα να με ενημερώσει επειδή ως άνθρωπος της αγοράς ξέρει πολύ καλά τον αγώνα δρόμου που κάνουν κάθε μέρα όλοι οι επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους.

Όπως ο ήρωας της προαναφερόμενης ταινίας (βλέπε Ρίτσαρντ Γκιρ), έτσι και ο Γιώργος Στασινός δεν είναι από τζάκι. Οικοδόμος ο πατέρας του, οικιακά η μητέρα του. Το σενάριο θέλει τον ήρωα στο τέλος να πραγματοποιεί το όνειρό του και να γίνεται πιλότος. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Στασινός που σήμερα στα 44 του χρόνια κατάφερε να είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα στην Ελλάδα – με πάνω από 100.000 μέλη.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος που ανέλαβε το τιμόνι του ΤΕΕ πριν γίνει 40 και εφέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια σε αυτή τη θέση, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα είναι και πάλι υποψήφιος διεκδικώντας την προεδρία. «Πότε φεύγεις για διακοπές;», είναι το πρώτο πράγμα που τον ρωτάω. «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο σε κάποιο μικρό νησί των Κυκλάδων που είναι ο αγαπημένος προορισμός της συζύγου μου Ελίνας».

Με την Ελίνα, που είναι αρχιτέκτονας, ο Γιώργος Στασινός είναι μαζί εννέα χρόνια (τα τέσσερα παντρεμένοι). «Τη θαυμάζω για τη δουλειά της», λέει και το πρόσωπο του λάμπει. «Και ένα μέρος της εκλογικής νίκης στο ΤΕΕ τον Μάιο του 2015 οφείλεται στις δικές της προσπάθειες».

Τον ρωτάω ξανά: Στην Ηπειρο θα πας; «Θα ήθελα, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω» μου απαντάει. Τον… πειράζω γιατί ξέρω πόσο αγαπάει τα Γουριανά, το όμορφο ιστορικό χωριό των Τζουμέρκων με τους 58 κατοίκους – σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Εχει χτίσει σπίτι στο χωριό και όποτε βρίσκει χρόνο επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έφεραν τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό όσων πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Ο ίδιος δείχνει κουρασμένος, και αγωνιά αν με το προσωπικό που έχει στη διάθεσή του μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Με τη νέα κυβέρνηση, ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως ο ίδιος μου εξομολογείται, αναβαθμίστηκε. Νέο Χωροταξικό Σχέδιο για το Μάτι, επένδυση στο Ελληνικό, ηλεκτρονική έκδοση αδειών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κεντρικό σύστημα αδειοδότησης (άδειες οικοδομής και άδειες λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις) είναι μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΤΕΕ ως επιστημονικού συμβούλου του κράτους. Και ο χρόνος τρέχει…

Ψηφιακός χάρτης για την Ελλάδα

Αλλά ας σταθούμε λίγο ακόμη στον… ψηφιακό πρόεδρο. «Θα αναλάβουμε να φτιάξουμε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη με το σύνολο όλων των γεωχωρικών δεδομένων. Αν το καταφέρουμε θα είμαστε σε καλύτερη θέση ακόμη και από την Ελβετία» αναφέρει. «Αυτό βέβαια απαιτεί δύο – τρία χρόνια, αλλά θεωρώ ότι στα δύο πρώτα έτη θα έχει φτιαχτεί το 70% του ψηφιακού χάρτη».

Για όσους γνωρίζουν τον κόσμο των επενδύσεων, χωρίς αυτόν τον μπούσουλα που οραματίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ οι επενδύσεις θα τρέχουν με ρυθμό χελώνας…

Ο Γιώργος Στασινός είναι από τη φύση του αισιόδοξος άνθρωπος. Καμία σχέση μ’ εμένα που προτιμώ τον όρο «συγκρατημένα αισιόδοξος» για να καλύψω τη ματιά τού μισοάδειου ποτηριού με την οποία συνήθως βλέπω τα πράγματα. Αυτονόητη λοιπόν η επόμενη ερώτηση: Θα βγούμε από την κρίση; Και για να τον τσιγκλήσω τού επισημαίνω ότι είμαστε σε Μνημόνια για τα οποία εμείς οι ίδιοι βάλαμε τις υπογραφές μας (το «εμείς» είναι πληθυντικός ευγένειας προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

«Νομίζω ότι θα βγούμε. Θεωρώ ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση, αλλά πρέπει να αποφύγουμε τα μονοπάτια του παρελθόντος…» είναι η απάντησή του και συμπληρώνει: «Να σου πω την αλήθεια τα τελευταία χρόνια με είχε πιάσει μια απαισιοδοξία, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι περισσότερο αισιόδοξος».

Αν σταθείς στα τυπικά η εντύπωση που σχηματίζεις είναι ότι ο Στασινός τα λέει αυτά γιατί είναι Νέα Δημοκρατία. Αυτός όμως το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. «Πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το δεξιός – αριστερός. Πλέον υπάρχουν έννοιες που είναι διαφορετικές. Στην εποχή μας πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστές και πρακτικοί άνθρωποι» υποστηρίζει.

Γι’ αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι το σύστημα για την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών κεραιών κινητής τηλεφωνίας το ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ ο ένας πολεμούσε τον άλλον»

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, στην ερώτηση «Τι πήγε στραβά με την προηγούμενη κυβέρνηση;» η απάντησή του είναι πως «ενώ υπήρχε από ορισμένους η διάθεση να γίνουν κάποια πράγματα, αυτά έμεναν πίσω επειδή ο ένας πολεμούσε τον άλλον» και πως «το κόμμα διαφωνούσε σε πολλά πράγματα από αυτά που ενδεχομένως ήθελε να κάνει ο πρωθυπουργός».

Ωστόσο και εδώ δεν είναι απόλυτος. «Ισως να φταίει το γεγονός ότι δεν είχαν ξανακυβερνήσει και τα πράγματα γίνονταν αργά και λιγότερο επαγγελματικά. Δεν είχαν και τον απαιτούμενο κόσμο για να λειτουργήσει γρήγορα μια κατάσταση σε μια χώρα που είναι σε κρίση», συνεχίζει, προσπαθώντας ενδεχομένως να βρει μια δικαιολογία.
Ο Γιώργος Στασινός είναι πολιτικός μηχανικός, άρα το θέμα των έργων δεν μπορούσε να λείψει από τη συζήτησή μας. «Πώς βλέπεις την αλλαγή στον σχεδιασμό των μεγάλων έργων που εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής;» τον ρωτάω. «Θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να κάνει το εφικτό. Να μην πει ότι θα κάνει έργα τα οποία ενδεχομένως δεν γίνονται. Εχει παραλάβει μια πολύ δύσκολη κατάσταση» μου εξηγεί. «Ενα τέτοιο έργο είναι και ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης: στην πραγματικότητα, έτσι όπως είναι σχεδιασμένο, δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός και ύστερα από μερικούς μήνες να έχουμε αναδόχους και να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος; «Θεωρώ πως με έναν διαγωνισμό το έργο θα είχε ήδη γίνει» μου αναφέρει. Δηλαδή ήταν εναντίον της κατάτμησης του έργου; «Η κατάτμηση, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αποδείχθηκε λάθος σχεδιασμός και το πιο πιθανό είναι πως ένα τέτοιο έργο δύσκολα θα πραγματοποιηθεί στο σύνολό του». ΟΚ, αλλά εάν το έργο μείνει στον αέρα δεν θα χάσουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση; είναι η επόμενη ερώτηση. «Θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια ο σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να μη χαθούν χρήματα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό, θεωρώ όμως ότι θα κάνει την προσπάθειά του και ενδεχομένως θα τα καταφέρει να μη χαθούν χρήματα».

Το ΤΕΕ διαφέρει από τα ΤΕΙ στο «Ι». Και αυτό το «Ι», αν το «μπλέξεις» με την κατάλληλη ερώτηση, μπορεί να… πυροδοτήσεις την αντίδραση του Γιώργου Στασινού. «Πώς σου φαίνεται η αναβάθμιση των ΤΕΙ και η συγχώνευσή τους με τα πανεπιστήμια που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση;». Εδώ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι απόλυτος. «Δεν έγινε καμία αναβάθμιση. Επί της ουσίας κοροϊδέψανε τον κόσμο» υποστηρίζει. «Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μέχρι σήμερα δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ενώ θα έπρεπε να έχουν και θα προσπαθήσω να το κάνω. Το να κάνουμε πενταετούς φοίτησης κάποια τμήματα δεν σημαίνει ότι τα αναβαθμίζουμε. Επιμηκύνουμε τις σπουδές χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τα εργαστήρια που απαιτούνται, τις απαραίτητες σπουδές και όλα όσα πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ θα έλεγα ότι αν κάτι όντως γίνει πολυτεχνείο να πάρει και τα δικαιώματα. Αλλά να γίνει πολυτεχνείο…».

Τον καιρό της κρίσης μηχανικοί και ανεργία είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, ωστόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ σήμερα θα συμβούλευε έναν νέο να ασχοληθεί με το επάγγελμα. «Υπάρχει προοπτική να ανοίξουν δουλειές και γύρω από τα παραδοσιακά κομμάτια της κατασκευής – η επανενεργοποίηση της οικοδομής είναι ένα από τα θέματα στα οποία αναμένεται να δώσει βαρύτητα η κυβέρνηση – αλλά και σε κομμάτια όπως είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση» πιστεύει.

Ο Γιώργος Στασινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγιο Παύλο, στο κέντρο της Αθήνας. Πήγε στο 55ο Δημοτικό Σχολείο και στο 42ο Γυμνάσιο και Λύκειο στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Τα καλοκαίρια ακολουθούσε τον χτίστη πατέρα του στην οικοδομή όπου και κόλλησε το μικρόβιο του πολιτικού μηχανικού.

Σπούδασε στην Πάτρα όπου άρχισε και η πολιτική – κομματική ζύμωση με τη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στη συνέχεια, το 1997 – 1998, έγινε υπεύθυνος της παράταξης για όλη την πόλη. Το να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός ήταν η πρώτη επιλογή του. Οπως λέει, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει γιατρός και ακόμη πιο δύσκολα δικηγόρος «γιατί δεν μπορώ να μιλάω πολύ…».

Αγωνία για έλεγχο στα δημόσια κτίρια

Το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλη η Ελλάδα χορεύει στον ρυθμό των ρίχτερ. Ως μηχανικός ο Γιώργος Στασινός δεν ανησυχεί για τον Εγκέλαδο, αλλά για τα κτίρια. Γιατί; Επειδή ξέρει πολύ καλά πως τα κτίρια σκοτώνουν και όχι ο σεισμός. Και αυτός είναι ο λόγος που λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της 19ης Ιουλίου που ταρακούνησε την Αθήνα και έβγαλε τους Αθηναίους στους δρόμους άνοιξε και πάλι το θέμα των ελέγχων στα δημόσια κτίρια. Τι είπε; Οτι το 75% των δημόσιων κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί(!). Γιατί δεν ελέγχθηκαν τόσα χρόνια; τον ρωτάω. «Επειδή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε» μου άπαντα με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Γι’ αυτό και αγωνιά (μια και πιστεύει στην παροιμία «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά») για να γίνει έλεγχος σε όλα τα σχολεία, νοσοκομεία και γενικά χώρους συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκαν μέχρι και το 1985, χρονιά που άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος αντισεισμικός κανονισμός. Στη συνέχεια θα πρέπει, όπως λέει, να ελεγχθούν και τα κτίρια που κατασκευάστηκαν από το 1985 μέχρι το 1995 και κατόπιν μέχρι σήμερα.

Ουφ κουράστηκα. Τέρμα η κουβέντα. Καιρός για φαγητό, λίγο τσίπουρο Τζουμέρκων από Ζαμπέλα (είδος σταφυλιού) και γλυκό κουταλιού από τα χεράκια της κυρίας Χρυσούλας.

Πηγή Εικόνας: ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή Εικόνας: ΤΑ ΝΕΑ