A general view of the collapsed Morandi bridge the day after the disaster in Genoa, Italy, 15 August 2018.
A general view of the collapsed Morandi bridge the day after the disaster in Genoa, Italy, 15 August 2018.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Alessandro Di Marco

Τεχνική έκθεση αποκάλυψε ότι σε τμήματα της γέφυρας, που κατέρρευσε πέρυσι στη βόρεια Ιταλία, δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης για 25 χρόνια, έγινε γνωστό σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 14 Αυγούστου του 2018, ένα μεγάλο τμήμα της γέφυρας της Γένοβας, μήκους 1,2 χλμ, κατέρρευσε έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια της κατάρρευσης, όμως το κυβερνών Κόμμα των 5 Αστέρων επέρριψε ευθύνες στη μεγαλύτερη εταιρεία οδοποιίας και διοδίων της Ιταλίας, την κατασκευαστική Atlantia, κατηγορώντας την ότι είχε παραμελήσει τη συντήρηση της γέφυρας.

Η Atlantia, από τη πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.

«Η έρευνα θα αποκαλύψει εάν (η έλλειψη συντήρησης) ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που προκάλεσε την κατάρρευση» είπε ο ανώτατος εισαγγελέας της Γένοβας Φραντζέσκο Κότσι σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε σήμερα, έπειτα από μια επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα.

Οι μετοχές της Atlantia κατέγραψαν πτώση 4% σήμερα μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα.

Update:

Οργή στην τελετή για την εταιρεία Atlantia

Κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων αποχώρησαν πρόωρα από την τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης κατάρρευσης γέφυρας στη Γένοβα, αφού πενθούντες συγγενείς τους ζήτησαν να φύγουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του ομίλου υποδομών Atlantia, ο οποίος διαχειριζόταν τη γέφυρα που κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου πέρυσι, καθώς και άλλα στελέχη της εταιρείας αποχώρησαν μερικά λεπτά πριν αρχίσει η τελετή, έγινε γνωστό από πηγή που ενημερώθηκε για το συμβάν.

Το κυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων έχει κατηγορήσει την Atlantia για την καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους. Έχει κατηγορήσει τον όμιλο ότι παραμέλησε τη συντήρηση της οδογέφυρας και έχει ζητήσει να ανακληθεί η παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία της εκμετάλλευσης των εθνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια.

Η Atlantia, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης ενδυμάτων, αρνείται τις κατηγορίες.

Υποστηρίζει πως τακτικές και επιβλεπόμενες από το κράτος επιθεωρήσεις είχαν δείξει πως η οδογέφυρα ήταν ασφαλής, ωστόσο η εταιρεία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Σήμερα το πρωί, καθώς ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν καταλάβει την πρώτη σειρά των καθισμάτων για την τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια κατεστραμμένη αποθήκη στον τόπο της τραγωδίας, μερικοί συγγενείς θυμάτων είπαν στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε πως θα φύγουν, αν παραμείνουν τα στελέχη της Atlantia, δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν τους πλησίασαν αξιωματούχοι του Κόντε, ο διευθύνων σύμβουλος Τζοβάνι Καστελούτσι και ο πρόεδρος Φάμπιο Τσερκιάι αποχώρησαν ήσυχα από την τελετή, πρόσθεσε η πηγή. Οι δύο είναι μεταξύ των δεκάδων αξιωματούχων της εταιρείας σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας σχετικά με την κατάρρευση. Οι ίδιοι αρνούνται ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.