ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί τις τελευταίες ημέρες σε κυβερνητικούς κύκλους η απόπειρα την αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναφέρει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγο τη ρητορική απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που επιδιώκει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, όπως αναφέρει συχνά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίαζε, το 2014, ετήσια κέρδη ύψους 90 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα παρουσιάζει ζημίες που κυμαίνονται περί τα 900 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους δανειστές να πάει η επιχείρηση από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος.

Το παράδοξο στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ότι, παρά την προθυμία της κυβέρνησης να προβεί σε ιδιωτικοποίησή της, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος αγοράστης εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Χατζηδάκης είχε σημειώσει πως η επιχείρηση δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες ενώ διερωτήθηκε «ποιος θα πάρει τις ζημιές με το καλημέρα;».

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει απέναντι στις κατηγορίες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ τη μάρανε; Αυτό ήταν το πρόβλημά της;». Τι είχε γίνει, όμως, ως προς αυτή την κατεύθυνση, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΣΦΑ…

Στις 20 Ιουλίου 2018, υπεγράφη σύμβαση ύψους 535 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή 35% για ΕΛΠΕ και 31% για ΤΑΙΠΕΔ, με την κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
Μάλιστα, με σχετική του ανακοίνωσή του, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για «ιδιαίτερα επιτυχημένη» διαγωνιστική διαδικασία η οποία, χάρη και στον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε, έφερε έσοδα 251,28 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο και για την εκτέλεση επενδυτικού σχεδίου 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ από πλευράς δημοσίου έφερε την υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Ομιλία Γιώργου Σταθάκη στον ΔΕΣΦΑ
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την υπογραφή της μεταβίβασης των ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ
Γιώργος Σταθάκης ΥΠΕΝ, Marco Alvera SNAM S.A, Marcelino Oreja Arburua ENAGAS INTERNATIONAL SLU και Arno Brux ,FLUXYS SA
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

 

…ΚΑΙ Ο ΑΔΜΗΕ

Πριν από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια για τον ΑΔΜΗΕ. Στις 24 Νοεμβρίου 2016, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ είχε εγκρίνει έναντι ποσού 320 εκατ. ευρώ την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid που πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό. Στις αρχές του επόμενου έτους είχε μάλιστα προβλεφθεί, βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η δημιουργία της εταιρείας ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών) προκειμένου να μεταβιβαστούν οι μετοχές του διαχειριστή.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το Δημόσιο διατηρούσε το 51% των μετοχών, οι Κινέζοι το 24% και το υπόλοιπο 25% οι υπόλοιποι επενδυτές.  Τον Ιούλιο του 2017, μετά και το σχέδιο διάσπασης από τη ΔΕΗ, μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. που τότε κατείχε το ίδιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από το περίπλοκο σχέδιο διάσπασης από την ΔΕΗ τον Ιούλιο 2017, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
  • 51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
  • 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
  • 24% State Grid Europe Limited
Φωτογραφία μετά την μεταβίβαση τιτλων σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ , Τρίτη 20 Ιουνίου 2017. Σε τελετή στο Μουσείο Μπενάκη επισφραγίστηκε η νέα εποχή του ΑΔΜΗΕ, με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και στρατηγικό επενδυτή την εταιρεία State Grid Corporation of China. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (3ος Δ) συνομιλεί με εκπροσώπους της State Grid (επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ), κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Πεκίνο, Παρασκευή 12 Μαΐου 2017. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα από τις 12 Μαΐου, ως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti