Βουνά από σκουπίδια - σκουπιδότοπος - προβληματική αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων
Βουνά από σκουπίδια - σκουπιδότοπος - προβληματική αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων
Πηγή Εικόνας: Ben Kerckx Pixabay

Σε πρόβλημα που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, έχει εξελιχθεί η αποκομιδή απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Μάλιστα, για το ζήτημα κατατέθηκε και ερώτηση στην Βουλή ενώ οι κάτοικοι των νησιών της Αίγινας και της Σαλαμίνας, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου καλούνται να αντιμετωπίσουν και την δυσαρέσκεια των τουριστών.

Κεντρικοί δρόμοι, στενά αλλά και το παραλιακό μέτωπο και στα δύο νησιά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με τα απορρίμματα να κάνουν βουνά παράπλευρα των κάδων.

Η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ των αρμοδίων – με τους πολίτες να βρίσκονται στην μέση και να καταγγέλλουν στο economix.gr, αδιαφορία.

Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο υγιεινής αλλά υπάρχει και κίνδυνος για επέκταση της φωτιάς, σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα στην Σαλαμίνα, όπου στις 29 Ιουλίου ξέσπασαν δύο πυρκαγιές, η ανησυχία εντείνεται. Με δεδομένο δε, πως είναι ένα νησί με μεγάλες πευκόφυτες δασικές εκτάσεις και στις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες κατοικίες, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποβεί μοιραία.

Παράλληλα, η απερχόμενη δημοτική αρχή της Αίγινας αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός πως έχουν οχληθεί επανειλημμένως – δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια προκειμένου να αποσυμφοριστεί η κατάσταση, όπως τονίζουν οι κάτοικοι.

Παρότι η εικόνα που κυριαρχεί στα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν είναι καινούργια, οι πρωτοβουλίες απουσιάζουν.

Τοπικοί παράγοντες εξηγούν πως είχε επιχειρηθεί κατά το παρελθόν η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται με πλοία της γραμμής που θα μετέφεραν προσωρινά τα απορριμματοφόρα στον Πειραιά. Αν και το σχέδιο σε πρώτη φάση λειτούργησε, 2 χρόνια μετά φαίνεται πως έχει επανέλθει εντονότερο.

Όπως προκύπτει, η έλλειψη ικανού αριθμού απορριμματοφόρων για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, η ανεπάρκεια σχεδιασμού για την αποτελεσματική μεταφορά των απορριμμάτων μέσω πλοίων, η  αδυναμία συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων, είναι οι κύριοι λόγοι για την σημερινή εικόνα που κυριαρχεί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ίδιο σκηνικό επικρατεί όμως και στους βυθούς. Οι εθελοντές δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN» προχώρησαν τον Απρίλιο σε καθαρισμό του βυθού σε Αγκίστρι, Μέθανα και Αίγινα. Μόνο στην Αίγινα, έβγαλαν 600 κιλά απορρίμματα μετά από 75 λεπτά κατάδυσης ενώ συνολικά ο Αργοσαρωνικός είχε στην θάλασσα 1,5 τόνο από σκουπίδια.

Με παρέμβασή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην A΄ Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης και στη Β΄Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν, έτσι ώστε να αλλάξει το τοπίο.

«Κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαμενόντων και επισκεπτών στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των απορριμμάτων, πλην όμως η αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αποκομιδής τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, ιδίως στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα. Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων πλήττει την εικόνα των νησιών με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον τουρισμό, στην προοπτική επενδύσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών» σημειώνουν χαρακτηριστικά.