Συνάντηση Χατζηδάκη - Φάνον στο ΥΠΕΝ
Συνάντηση Χατζηδάκη - Φάνον στο ΥΠΕΝ
Συνάντηση Χατζηδάκη - Φάνον στο ΥΠΕΝ
Συνάντηση Χατζηδάκη - Φάνον στο ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μετά από την συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total – Exxonmobil -ΕΛΠΕ «για να δείξουμε, όπως τόνισε, τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

«Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή», τόνισε ο κ. Φάνον ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.

«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Update: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Φραγκογιάννη – Φάνον

Η δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω εμβάθυνση της στενούς διμερούς τους συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίστηκε «η σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως σημειώνεται, χαιρετίστηκε ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου (προμήθειας, παροχής) φυσικού αερίου. Περαιτέρω, όπως γίνεται γνωστό, συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, επισημαίνεται, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση των όρων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, όπως γνωστοποιήθηκε, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του οικείου (ελληνικού, εθνικού) τμήματος του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria), καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα (παροχής, αποθήκευσης) φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συζήτησαν επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης φυσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.