Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου πλαισιωμένη από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του Ταμείου , Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ/επεξεργασία economix.gr
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου πλαισιωμένη από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του Ταμείου , Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ/επεξεργασία economix.gr
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ/επεξεργασία economix.gr

Την επιστροφή ενός τεχνοκράτη με βαρύ βιογραφικό που ήλθε και έφυγε (εκδιώχθηκε;) επί ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αναλαμβάνει η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η κ. Χατζηπέτυρου δεν είναι καινούργια, πλέον, στον χώρο. Θήτευσε στην ίδια θέση την περίοδο 11/2017 έως 11/2018 , κατά την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Έχει λοιπόν να δείξει αποτέλεσμα και έργο με σημασία, σε θητεία ενός έτους. Άλλωστε η συγκεκριμένη θέση μάλλον ηλεκτρική χαρακτηρίζεται: από τους 12 τελευταίους επικεφαλής, τα τελευταία 15 χρόνια, μόλις δύο κατάφεραν και παρέμειναν λίγο παραπάνω από 2 χρόνια…

Η Αθηνά Χατζηπέτρου διορίστηκε επί Υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου (σε εποχή κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, που έπαιρναν «μέρισμα» από τα έσοδα του ΤΑΠ) και «παραιτήθηκε» μετά από ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα, όταν ανέλαβε την εποπτεία του Ταμείου η νέα ηγεσία, Μυρσίνη Ζορμπά και Κώστας Στρατής.

Την περίοδο εκείνη είχε μεσολαβήσει σοβαρό ελεγκτικό έργο στο ΤΑΠ που αποκάλυψε σημεία και τέρατα, σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με εμπιστευτικές εκθέσεις προς όλη την κυβερνητική ιεραρχία είχε αποκαλύψει πολλά. Και μάλλον δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αρεστή…

Η επιλογή Χατζηπέτρου αποτελεί νέο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα και τεχνοκράτες που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με καλά βιογραφικά και αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση δύο γενικών γραμματέων: του κ. Μαντζούφα στις ΣΔΙΤ (ειδική περίπτωση, είναι εκεί παό το 2011…) και του Φώτη Κουρμούση στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίου Χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι όλες οι κύριες επιλογές προσώπων σε σημαντικούς φορείς και κρατικές εταιρείες αποφασίζονται στο Μέγαορ Μαξίμου από λίστες προσώπων που χειρίζεται ο στενός κύκλος του Πρωθυπουργού. Η επιλογή Χατζηπέτρου, που δεν ανήκει στον γνωστό «κύκλο» της έμπειρης στο ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη αποδεικνύει το προφανές…

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο economix.gr ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε τέτοιες επιλογές, βασισμένες στην αξιοκρατία και τα αποτελέσματα, και σε μερικούς ακόμη φορείς – με συναίνεση των υπουργών αλλά χωρίς επιλογή από αυτούς των προσώπων. Άλλωστε αποδεικνύουν την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στελέχωση με βάση τις ικανότητες και παράλληλα αναδεικνύει έμπρακτα το άνοιγμα Μητσοτάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους, το ποίο έχει ήδη πολλά παραδείγματα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Αθηνά Χατζηπέτρου, έχει σπουδές στα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΟΠΑ) με ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα, ολοκληρώνει νέα ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB) και έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις στο IMD Business School και στο Emory University. Έχει συνολική εμπειρία 28 ετών στον χώρο της ελεγκτικής και της οικονομικής διαχείρισης και έχει διατελέσει Οικονομική Διευθύντρια των εταιριών Coca Cola Hellas, Beiersdorf και του ομίλου Inchcape στην Ελλάδα (όμιλος Toyota) από το 1996 έως το 2011. Στη συνέχεια διατέλεσε σύμβουλος του UNECE, του RVO και του υτπουργού Ανάπτυξης σε θέματα EIB και EIF. Έχει πολυετή εμπειρία σε έργα αναδιοργάνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ERP, στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων (financial engineering) και έχει συμμετάσχει σε έργα εξαγορών (mergers and buy outs) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, διατέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων την περίοδο 11/2017 έως 11/2018 , κατά την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.