Πηγή Εικόνας: Expect Best from Pexels

Σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι θα επιδοθεί στο προσεχές διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας σε ό,τι αφορά τους μεγαλοφειλέτες της επιχείρησης που «κρύβονται» πίσω από τη νομοθεσία και, όπως λένε στην επιχείρηση, παριστάνουν τους φτωχούς.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε μάλιστα επ’ αυτού σημειώνοντας πως 60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος χρωστάνε τα μισά λεφτά της επιχείρησης.

Ακόμη, ο υπουργός προέβη σε καταγγελίες ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί μία κουλτούρα μη πληρωμής των οφειλών, η οποία παρατηρείται κυρίως στους μεγάλους οφειλέτες.

Έδειξε δε, ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τα χαμηλότερα κοινωνικά εισοδήματα προκειμένου να μην εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ ενώ τόνισε πως μερίδα αυτών έχουν υπαχθεί ακόμη και στο κοινωνικό τιμολόγιο για να μην αποπληρώνουν την επιχείρηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο προσεχές διάστημα όλο αυτό θα ξεκαθαρίσει και θα κληθούν όλοι προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε θέσει το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του, όταν και είχε σημειώσει πως «τα 800 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι». Και σ’ αυτήν την περίπτωση, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τους ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια και μεγάλο χρέος απέναντι στην επιχείρηση καθώς αυτοί αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των χρεών απέναντι στη ΔΕΗ και συνδυασμό με την αύξηση στο κόστος παραγωγής ρεύματος διαμορφώνει ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση.

Σε απόλυτους αριθμούς, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση είναι περί τα 2,7 δισ. ευρώ. (το 1,7 δισ. αφορά τη χαμηλή τάση).

Από το σύνολο των οφειλών, περίπου το 1,05 δις. ευρώ σχετίζεται με 890.000 πελάτες τους οποίους η επιχείρηση θέτει στο επίκεντρο.

Αυτοί οι πελάτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία αλλά εξακολουθούν να έχουν οφειλές απέναντι της.

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται και η προσπάθεια τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο θα ωφεληθεί με ποσό που θα αγγίζει τα 300 – 400 εκατ. ευρώ και το οποίο θα προστεθεί στα ταμεία του έως τα τέλη Αυγούστου.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, το Δ.Σ. της επιχείρησης ανέθεσε στην QUALCO την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης στη διαχείριση του πελατολογίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το τίμημα για τις παροχές της ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει από μόνο του τα ποσά που φιλοδοξεί η επιχείρηση να προσθέσει στα ταμεία της από τους κακοπληρωτές.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα κακοπληρωτή των τελευταίων ημερών ήταν η κατάσχεση περιουσίας από μεγαλοφειλέτη διατηρούσε βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά και είχε ενταχθεί στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο) με πλαστά στοιχεία.

Μάλιστα, όπως συζητείται, όφειλε πάνω από 23.000 ευρώ στη ΔΕΗ και, ενώ το θέμα είχε γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές ήδη από το 2017, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη της οφειλής του.