HUAWEI
HUAWEI
Πηγή Εικόνας: Gerd Altmann from Pixabay

Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei έχει μπλοκάρει περισσότερα από 100 προϊόντα από την κυκλοφορία στην αγορά λόγω ανησυχιών ότι τα αντικείμενα δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, όπως έμαθε η EURACTIV.

Εκπρόσωπος του εργαστηρίου κυβερνοασφάλειας της Huawei στην Σεντσέν της Κίνας δήλωσε στην EURACTIV την περασμένη εβδομάδα, ότι από τότε που ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της εταιρείας, John Suffolk ανέλαβε την τρέχουσα θέση του το 2011, έχει εκδώσει αρνητικές αποφάσεις κυκλοφορίας για πάνω από 100 προϊόντα, ένα δικαίωμα που έχει ως παγκόσμιος αξιωματούχος ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας.

«Δεν λαμβάνονται θετικές αποφάσεις όταν το προϊόν που αξιολογείται δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας ασφαλείας», δήλωσε ο Suffolk στη EURACTIV. «Αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία όπως κωδικούς πρόσβασης κειμένου σε αρχεία καταγραφής ή γνωστά σημεία ευπάθειας σε συστατικά μέρη τρίτων κατασκευαστών ή αποτυχίες δοκιμών διείσδυσης».

Επιπλέον, ο Suffolk πρόσθεσε ότι όταν ένα προϊόν έχει λάβει βέτο, αποστέλλεται πίσω στη γραμμή προϊόντων για διορθωτικές ενέργειες.

«Εάν η ποιότητα του προϊόντος είναι πραγματικά κακή, τότε θα εξεταστούν πειθαρχικές ενέργειες», δήλωσε ο ίδιος.

Η Huawei έλαβε έντονη κριτική στο παρελθόν για τις φερόμενες εγκατεστημένες “πίσω πόρτες” στα προϊόντα τους, οι οποίες θα επέτρεπαν κινεζική κρατική κατασκοπεία, ένας ισχυρισμός που η εταιρεία έχει αρνηθεί επανειλλημένα.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς ότι οι σημερινοί υπάλληλοί της έχουν συνδέσμους με τον κινεζικό στρατό, μετά από πρόσφατη έκθεση του καθηγητή Christopher Balding του Πανεπιστημίου Fulbright του Βιετνάμ, η οποία εξέτασε 25.000 βιογραφικά σημειώματα που ανήκουν σε υπάρχοντες ή πρώην υπαλλήλους της Huawei και κατέληξε στο ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι το προσωπικό της Huawei ενεργεί προς την κατεύθυνση των κινεζικών κρατικών πληροφοριών».

Ωστόσο, τουλάχιστον στο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Huawei στη Σεντσέν, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι είναι ενάντια στην πολιτική προσλήψεων του εργαστηρίου, η πρόσληψη ατόμων με υπόβαθρο στον κινεζικό στρατό.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η ανώτατη αντιπρόεδρος της Huawei, Catherine Chen, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Huawei έχει συμφωνίες με κυβερνήσεις στη Γερμανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Chen, προέκυψε επίσης ότι η πλειοψηφία των 5G συμβάσεων που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την εταιρεία είναι με ευρωπαίους εργολάβους. Η εταιρεία έχει συνάψει 50 συμβάσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων 28 με ευρωπαϊκούς φορείς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς για το μέλλον της εταιρείας στην αγορά 5G.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής ασφάλειας 5G να υπονομευθεί από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, 24 από τα 28 κράτη μέλη επέστρεψαν εθνικές αξιολογήσεις κινδύνου για την μελλοντική ανάπτυξη 5G του μπλοκ που θα ενσωματωθεί εγκαίρως σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας 5G, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Η Huawei εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα σχέδια καθιέρωσης μιας κοινής προσέγγισης σε ολόκληρη την ΕΕ, λέγοντας ότι «συμφωνούν πλήρως με τη στάση ότι απαιτούνται κοινά πρότυπα ασφαλείας για τα δίκτυα 5G σε όλη την ΕΕ».

Μία χώρα στην οποία η κινεζική εταιρεία έχει ήδη λάβει σχετική υποστήριξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προέκυψε νωρίτερα φέτος ότι το Λονδίνο θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Huawei σε «μη βασικές» πτυχές της υποδομής δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

[Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην EurActiv.com από τον Samuel Stolton (reporting from Shenzhen), με επιμέλεια Zoran Radosavljevic και στα ελληνικά στην EurActiv.gr, μεταφρασμένο από Σοφία Ελανίδου]