Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε νέα project που άπτονται των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εισέρχεται η ΔΕΗ, η οποία κάνει λόγο πλέον για σχεδιασμό που θα την καταστήσει περιφερειακό παίκτη, Powertech.

Η διοίκησή της με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε τη δημιουργία data center δυναμικότητας 25 MW, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες ή στο χρονοδιάγραμμα για τις νέες αυτές δραστηριότητες.

Αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών (FTTH) η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε ότι το πλάνο υλοποίησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου προχωράει έχοντας φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου 2024 και στόχος είναι να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προγραμματίζεται εντός του 2024.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το πως ακριβώς θα δραστηριοποιηθεί στις υπηρεσίες FTTH καθώς μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για δραστηριοποίηση της στην αγορά της χονδρικής. Το δίκτυο της θα φτάνει έως τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και ένας άλλος φορέας θα δίνει την υπηρεσία στον τελικό χρήστη, εκτός αν τελικά η ΔΕΗ δημιουργήσει εταιρία λιανικής ή επιβεβαιωθεί το σενάριο που την θέλει να επιδιώκει έμμεση ή άμεση εμπλοκή στην επικείμενη πώληση της Nova.

Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοινώθηκαν η ρευστότητα της ΔΕΗ κινείται στην περιοχή των 5 δις. ευρώ (2,5 δις. μετρητά και άλλα τόσα πιστωτικές γραμμές).

Παράλληλα η ΔΕΗ συμμετέχει στον φορέα που θα αναπτύξει το υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, η πρώτη φάση του οποίου εισέρχεται σε φάση κατασκευής, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την χρηματοδότησή του.

Στον φορέα υλοποίησης του EMC η ΔΕΗ συμμετέχει με 25% και έχει εταίρους την Saudi Telecom (STC – ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72% και την Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%.

Η πρώτη φάση του EMC αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ και η συμφωνία χρηματοδότησης (κοινοπρακτικό δάνειο τύπου Project Financing) που υπεγράφη την μεγάλη εβδομάδα μεταξύ των ενδιαφερόμενων και είναι συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής των δανειστριών τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία δανειοδοτεί το EMC με 165 εκατ., 65 εκατ. είναι η συμμετοχή της Πειραιώς, 50 εκατ. της Alpha Bank, ενώ με 50 εκατ. συμμετέχει η Aljazira. Το 40% του κόστους του έργου καλύπτεται από τους δημιουργούς του, ανάλογα με το ποσοστό τους στο φορέα υλοποίησης.