Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στη δημιουργία ενός νέου δικτύου οπτικών ινών μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, προκειμένου να ενισχυθούν οι υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βουλγαρία προχωρά η United Fiber, θυγατρική της United Group – UG (μέτοχος της Nova).

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της United Fiber (σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η UG) οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2021 ανέρχεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της United, σε 450 εκατ. ευρώ (2024 – 2028).

Μέχρι στιγμής στις τέσσερις αγορές της UG  – Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία και Σλοβενία – η United Group διαθέτει 60.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικής ίνας FTTH (μέχρι τα σπίτια) και FTTC (μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες).

Τις δραστηριότητες της εμπορικής αξιοποίησης του δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη (χονδρική) θα διαχειρίζεται άλλη θυγατρική της UG, United Group International (UGI).

Η πρόθεση της BC Partners να πουλήσει την United Group στο μεταξύ φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αναλυτών πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters ο σαουδαραβικός Όμιλος STC βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της εξέτασης της εξαγοράς της UG.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο STC συνεργάζεται με τους συμβούλους που έχει ορίσει η BC Partners για την πώληση της UG (Morgan Stanley και JP Morgan) χωρίς πάντως να καταγράφει βεβαιότητα ότι στο τέλος θα καταθέσει προσφορά.

Προσθέτει επίσης ότι η United Group θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 8 δις. ευρώ (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους καθώς και ότι αν τελικά ο STC αγοράσει τη United, θα προωθήσει την επέκτασή του στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Σημειώνεται ότι ο STC έχει αποκτήσει μερίδιο 4,9% στην ισπανική Telefonica, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του σε περίπου 10%, ενώ η θυγατρική του STC, TAWAL, το 2023 εξαγόρασε τις παθητικές υποδομές της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι την εξαγορά της UG έχει εξετάσει και η Emirates Telecommunications με έδρα το Άμπου Ντάμπι αλλά δεν έχει εισέλθει σε  διαπραγματεύσεις.