Πηγή Εικόνας: ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ

Βιομηχανική πολιτική μέσα από τις  ΒΙ.ΠΕ (Βιομηχανικές  Περιοχές) σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δίνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ που σήμερα διαχειρίζεται τις 25 από τις 56 ΒΙΠΕ όλης της χώρας και διαθέτει συνολικά  13.000 τα στρέμματα για τη Βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, είχαν συνάντηση  χθες  με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ  ΒΙ.ΠΕ. κ. Θάνο Ψαθά. Η ατζέντα της  συνάντησης  περιελάμβανε τη δυνατότητα η ΕΤΒΑ να αναλάβει ρόλο αδειοδότησης, δηλαδή θα γίνει φορέας με τη δυνατότητα έκδοσης αδειών όταν θα εγκαθίσταται μια εταιρεία σε βιομηχανική περιοχή.

Παράδειγμα, η εταιρεία  θα  λαμβάνει οικοδομική άδεια, την περιβαλλοντική και την άδεια λειτουργίας για να είναι νόμιμη χωρίς να χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να τρέχει από το ένα  υπουργείο στο άλλο.

Μέχρι σήμερα ο ρόλος της ΕΤΒΑ  ΒΙ.ΠΕ  ήταν διαχειριστικός και μόνο, καθώς οι άδειες      έβγαιναν με τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρότι μετρά περίπου 15  ημέρες, είναι έτοιμη να καταθέσει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα από το πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.

Μεταξύ  των συνομιλητών υπήρξε ταύτιση απόψεων, καθώς η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ   πάντα αναζητούσε να γίνει ο φορέας αδειοδοτήσεων και όχι όπως είναι σήμερα κατέχοντας  απλώς τη διαχείριση των ΒΙ.ΠΕ .

Σημειώνουμε ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή ανέλυσε μια πλήρη μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδοτήσεων, με Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σϋστημα και Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ως μοναδικό, ηλεκτρονικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών. Μένει να δούμε στο νομοσχέδιο πώς ακριβώς και με ποιες ακριβώς αρμοδιότητες θα εμπλέκονται ιδιώτες, όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν επίσης οι οφειλές των βυρσοδεψών της Σίνδου έναντι της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σφραγίστηκαν 8 βυρσοδεψία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης διότι δεν πλήρωναν το βιολογικό καθαρισμό στο διαχειριστή

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν διατύπωσε κάποια θέση καθώς  πρόκειται  για χρέη που έχουν αναγνωρισθεί με δικαστικές αποφάσεις.