Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ
Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά.
Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ
Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά.
Πηγή Εικόνας: Ελλάκτωρ

Τη χαμηλότερη προσφορά κατέθεσε η Άκτωρ στο διαγωνισμό για την κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα “Άκτιο – Δυτικός Άξονας” προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία δηλαδή, υπέβαλε προσφορά με έκπτωση 51%, ποσοστό που έχει κάνει ορισμένους στην αγορά να διερωτώνται για το εάν το έργο “βγαίνει” με τόσο μεγάλο “discount”.

Πάντως, η εταιρεία δεν έχει “track record” στην μη έγκαιρη παράδοση έργων, γι’ αυτό ο προβληματισμός περιορίζεται, κυρίως, στο εάν το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να αποφέρει εκτός από έσοδα και κέρδη.

Οι υψηλές εκπτώσεις, κυρίως όσες ξεπερνούν το 50% είναι μια παθογένεια στην ελληνική κατασκευαστική αγορά κι εάν δεν οδηγούν σε ημιτελή έργα, σίγουρα δεν εγγυώνονται περιθώρια κέρδους για τον ανάδοχο.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στην πρόσφατη γενική συνέλευση, “είμαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές μας, καθώς όπως έχουμε πει, η αναπλήρωση του ανεκτέλεστου με οποιοδήποτε κόστος, δεν είναι πλέον για εμάς αποδεκτή πρακτική. Όχι βιαστικές κινήσεις, πάντα λελογισμένο ρίσκο, όχι επανάπαυση σε πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα. Προορισμός είναι η κερδοφορία και το αγώνισμα είναι μαραθώνιος μετ’ εμποδίων, όχι σπριντ”.

Τι αφορά το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας. Η οδική σύνδεση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων:

(α) του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων, και

(β) του τμήματος Ακτίου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

Στην παρούσα εργολαβία περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή κάθε είδους έργων που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 km και συγκεκριμένα στο:

-τμήμα Άκτιο – Αγ. Νικόλαος περίπου 2,6 km και στο

-τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα περίπου 5,1 km.

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι 34 μήνες από την έναρξη των εργασιών.