Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Πηγή Εικόνας: Photo by jimmy teoh from Pexels

Σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα στις 14:13 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση, που σημειώθηκε στις 14:13, είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η προκαταρκτική μέτρηση ανέφερε 5,3 βαθμούς.

Της σεισμικής δόνησης έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με μεγαλύτερη μία μεγέθους 4,4 βαθμών που σημειώθηκε στις 15:11.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 12 χλμ.

Μικρές ζημιές στην Αθήνα

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Σε δήλωσή του λίγο πριν τις 3.30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε πως δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Υπάρχει επιβεβαιωμένη αναφορά για κατάρρευση παλαιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητης κατοικίας στα Πετράλωνα, καθώς και φθορές σε προσόψεις κατοικιών.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παλιός ταινιόδρομος κατέρρευσε στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε, σε ανακοίνωση on camera πολύ γρήγορα μετά τον σεισμό, πως δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά επιβεβαιωμένη αναφορά για κατάρρευση παλαιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητου στα Πετράλωνα. Επίσης, υπάρχουν φθορές σε προσόψεις κατοικιών.

Ο κρατικός μηχανισμός (κέντρο διαχείρισης κρίσεων, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Πυροσβεστική, Αστυνομία, νοσοκομεία κλπ) βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλες δυνάμεις (στρατός κλπ) σε περίπτωση που χρειαστεί η συνδρομή τους.

Υπερφόρτωση προκάλεσε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Αδυναμία επικοινωνίας μέσω κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε σε αρκετά δίκτυα – σε όλα κατά περιόδους – σχεδόν σε ολόκληρη την Αθήνα. Τη χρήση εναλλακτικών λύσεων γραπτής και φωνητικής επικοινωνίας όπως τα προγράμματα Viber, WhatsApp, Facebook Messenger και άλλα προτείνουν στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν εντοπίζονται ζημιές στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τα όποια προβλήματα μπορεί να έχουν εκδηλωθεί οφείλονται σε υπερφόρτωση