Mini Electric, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mini
Mini Electric, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mini
Mini Electric, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mini
Mini Electric, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mini
Πηγή Εικόνας: mini

Ισχυρή ζήτηση για το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο, το Mini Electric, αναμένει η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς, όπως τονίζει, οι αγοραστές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο αυτοκίνητα με μπαταρίες που δεν εκπέμπουν ρύπους. 

Η βρετανική μάρκα που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της BMW, ανακοίνωσε ότι περίπου 20.000 υποψήφιοι αγοραστές έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον, για το Mini Electric, αναφέρει το Automotive News Europe σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που θα προστεθεί στη γκάμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει εμβέλεια από 200 χλμ. έως 232 χλμ. ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Οι μετρήσεις έγιναν με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δοκιμών WLTP. Η μπαταρία που επιλέχθηκε είναι της κατηγορίας των 32,6 κιλοβατώρων.

Το Mini Electric, επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3”. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι 184 ίπποι. Το Mini Electric βασίζεται στο τρίθυρο Mini hatchback. Οι μηχανικοί κατάφεραν να διατηρήσουν την χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου στα 211 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ο διαθέσιμος χώρος αυξάνεται στα 731 λίτρα.

Το βάρος του, λόγω της προσθήκης της μπαταρίας αυξήθηκε κατά 145 κιλά, σε σχέση με την τρίπορτη βενζινοκίνητη έκδοση Mini Cooper S, που φέρει και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το βάρος του Mini Electric είναι 1.365 κιλά. Μια σημαντική παράμετρος που συμβάλει στην ασφάλεια και στην οδική συμπεριφορά είναι η μείωση του κέντρου βάρους κατά 30 χιλ., σε σχέση με τη βενζινοκίνητη έκδοση.

Η επαναφόρτιση της μπαταρίας σε ποσοστό 80%, ολοκληρώνεται σε 35 λεπτά από σταθμό γρήγορης φόρτισης 50 kW. Η Mini, εκτιμά ότι η νέα τιμολογιακή της πολιτική, θα επιτρέψει σε ευρεία κατηγορία οδηγών να επιλέξουν το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η μηνιαία μίσθωση ξεκινά από τις 299 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι τιμές αγοράς του αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμανθούν από 24.400 έως 30.400 λίρες, συμπεριλαμβανομένης μιας κυβερνητικής επιχορήγησης για τα plug-in αυτοκίνητα.

Στη Γερμανία, το Mini Electric θα ξεκινήσει στα 32.000 ευρώ. Οι τιμές για τις ΗΠΑ, όπου θα ονομάζονται Mini Cooper SE, δεν ανακοινώθηκαν. Το επίσης αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Leaf, με μπαταρία 40 kWh ξεκινά από τις 27. 995 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου κυβερνητικού κινήτρου.

Η παραγωγή του Mini Electric, θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους στο εργοστάσιο της Οξφόρδης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στους πελάτες τον Μάρτιο του επόμενου έτους.