Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Η Αθήνα, σούρουπο, από ψηλά, στη συνοικία Μοναστηράκι
Πηγή Εικόνας: Photo by jimmy teoh from Pexels

Ασυνέπεια ακόμα και στις ιδιοκτησίες που ανήκουν στο Κράτος, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση κατά την προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Αθήνας που ήταν σε εξέλιξη στο διάστημα μεταξύ 22 Απριλίου και 24 Ιουνίου.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο καταλαμβάνει περίπου 100 χιλ. δικαιώματα, όπως τονίζει στο economix.gr ο συντονιστής του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, «το μόνο που έκαναν, ήταν να εισέλθουν στο σύστημα, χωρίς ωστόσο να προβούν σε κάποια περεταίρω ενέργεια».

Με επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια, η οποία στάλθηκε μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας, ζητήθηκε από το Κτηματολόγιο να δοθούν τα σχετικά στοιχεία προκειμένου τα διαμερίσματα και οι κατοικίες που φαίνονται ως αδήλωτα και κατ’ επέκταση ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» να μην περιέλθουν τυπικά στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο δεν έχει άμεση και πρακτική δυνατότητα να τα αξιοποιήσει, αλλά στους ΟΤΑ. «Θέλουμε να μπορούμε γενικά να προσφέρουμε υπηρεσίες που έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και που ταυτόχρονα είναι αναπτυξιακές. Υπηρεσίες που ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο και επιδρούν καταλυτικά στις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας, ταυτόχρονα ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος χώρου σε όλες τις συνοικίες αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές ώστε αφενός να μην ρημάζουν και αφετέρου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά και προς όφελος των κατοίκων του δήμου, δημιουργώντας «κοινωνική κατοικία» στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης» επισήμανε ο δήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας μεταξύ άλλων, στην επιστολή του.

Ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η ανάρτηση των κτηματολογικών εγγράφων η οποία δρομολογείται για τις αρχές του επόμενου έτους και να περάσουν επτά χρόνια, όπου στο διάστημα αυτό οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα τυχόν προσφυγών.

Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν  έχει ήδη) τον  προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του. Ηλεκτρονικά, επίσης, θα υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης. Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Αν μέχρι τότε, δεν «εμφανιστεί» κάποιος ιδιοκτήτης και σε δεύτερο χρόνο δεν υπάρξουν ενστάσεις ή δεν αλλάξει ο νόμος από την νέα κυβέρνηση, θα μπορεί θεωρητικά ο δήμος να εφαρμόσει τον σχεδιασμό του.

Βέβαια, η προανάρτηση της Αθήνας έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικά προβλήματα.

Μεταξύ αυτών, μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν προχώρησε στην δήλωση ιδιοκτησιακών στοιχείων, όχι μόνο κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και κατά την πρώτη φάση, δηλαδή το 2008.

Έτσι, το ανάδοχο σχήμα την προηγούμενη περίοδο, παρέλαβε για πρώτη φορά 6.900 αιτήσεις ιδιοκτησίας.

Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι πως στην πρωτεύουσα υπάρχουν και άδεια σπίτια αλλά και κατοικίες στις οποίες ζουν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί στον Φορέα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του, το economix.gr αυτή την στιγμή η Αθήνα έχει 2.500 «ορφανές» ιδιοκτησίες, που είναι είτε κενά σπίτια, είτε ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και αδήλωτες περιουσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά, η προανάρτηση της Αθήνας αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

 

[Σημείωση της συντακτικής ομάδας: στο ανωτέρω κείμενο έγιναν ορισμένες διορθώσεις τεχνικού περιεχομένου από τη συντάκτρια στις 18:15 της 09072019]