Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Η Αθήνα, από ψηλά
Πηγή Εικόνας: Αθήνα - josow lewis στο pexels

Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών συγκεντρώσεων των μελών της, η ΠΟΜΙΔΑ διοργάνωσε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των γραφείων της, Σοφοκλέους 15 και Αιόλου, την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, δημόσια συζήτηση με θέμα  «Η Ακίνητη Περιουσία ως κύριο χαρακτηριστικό της Μεσαίας Τάξης», με συμμετοχή και υποψήφιων βουλευτών πολιτικών κομμάτων που ενδιαφέρονται για τα προβλήματά μας, και συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Καθηγητή Οικονομίας ΔΠΘ κ. Διονύση Χιόνη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις δραματικές επιπτώσεις του σημερινού τρόπου δημευτικής φορολόγησης της, στην οικονομία, την απασχόληση, τα ίδια τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εκδήλωση συμπληρώθηκε με ενημέρωση για τις τρέχουσες φορολογικές εξελίξεις από τους κ.κ. Ορέστη Σειμένη και Αντώνη Μουζάκη, και για το Εθνικό Κτηματολόγιο και την προανάρτηση του Δήμου Αθηναίων,  τα δημοτικά τέλη, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις μισθώσεις κατοικιών και τα λοιπά τρέχοντα θέματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι ασφαλέστερο κριτήριο για την οριοθέτηση της «Μεσαίας Τάξης» στην οποία σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται, αναγνωρίζοντας όψιμα τον κομβικό οικονομικό και κοινωνικό της ρόλο, δεν είναι ούτε οι μισθοί, ούτε οι συντάξεις, ούτε οι καταθέσεις, ούτε τα διάφορα εισοδήματα των φορολογουμένων και των νοικοκυριών, αλλά η απόκτηση και κατοχή ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με μέγεθος που τουλάχιστον να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες του κατόχου και της οικογενείας του, αλλά και να τον προβληματίζει στην πληρωμή των σχετικών φόρων και τελών που συνδέονται με αυτή.

Η μεσαία τάξη υπέστη ανηλεή επίθεση η οποία υλοποιήθηκε κατά κύριο λόγο με την βάσει οργανωμένου σχεδίου αποδυνάμωσης της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας της. Η μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε κυρίως γιατί εξαερώθηκε η αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας της, η οποία αποτελούσε τον κύριο αποταμιευτικό προορισμό της.

Η συγκυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ως διπλού φόρου, με διατήρηση του παράλογου και δημευτικού συμπληρωματικού φόρου,ο οποίος πρέπει άμεσα να καταργηθεί, όπως συνιστούν και οι αλλεπάλληλες εκθέσεις του ΙΟΒΕ που αναδεικνύουν τον απίστευτα καταστροφικό χαρακτήρα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται γιατί στη συνέχεια στοχοποίησε ειδικότερα την κατοχή απρόσοδης περιουσίας, καταργώντας ακόμη και τη συμβολική έκπτωση του 20% στα ξενοίκιαστα και αυξάνοντας κατά 25% την επιβάρυνση στα αστικά οικόπεδα, τη στιγμή που αυτά ήταν εντελώς εκτός αγοράς. Και γιατί προσαύξησε κατά περαιτέρω 25% τις χρεώσεις της μεσαίας τάξεις για να καλύψει δημοσιονομικά τα ελλείμματα εκείνων που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Το ίδιο που επεκτάθηκε στις διάφορες εισφορές, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κλπ. 

Για να ορθοποδήσει σήμερα η Ελλάδα, η κοινωνία και η οικονομία της, θα πρέπει πρώτα να ορθοποδήσει η μεσαία τάξη των πολιτών της. Αυτή που πληρώνει τους φόρους και τους λογαριασμούς της. Και η ανόρθωση αυτή πρέπει να αρχίσει από τον εξορθολογισμό των κάθε είδους φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία.  Οι φόροι θα πρέπει να είναι τέτοιοι που να ανταποκρίνονται στην πραγματική φοροδοτική αντοχή των πολιτών, και όχι να γεννούν συνεχώς ανείσπρακτες οφειλές και κατασχέσεις. 

Στην εκδήλωση στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν υποψήφιοι βουλευτές από πολλά πολιτικά κόμματα, παρέστησαν οι εξής: Κεντρικός Τομέας (Δήμος Αθηναίων) Θεόδωρος Φορτσάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Θάνος Πλεύρης, Αλέξανδρος Μωραιτάκης (Νέα Δημοκρατία), Δημήτρης Οικονόμου, Παναγιώτης Καρκατσούλης (ΚΙΝΑΛ), Γιώργος Βαμβακάς (ΜεΡΑ 25)

Βόρειος Τομέας Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως. Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιωάννα Καλαντζάκου, Φώτης Καρύδας (ΝΔ) και Σοφία Παπαδάτου (Ένωση Κεντρώων). Νότιος Τομέας Σοφία Βούλτεψη, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Σπανάκης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης (ΝΔ), Γιώργος Πεταλωτής (ΚΙΝΑΛ), Δυτικός Τομέας  Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Γεώργιος Καρράς (ΚΙΝΑΛ).