Λεωφορείο ΟΑΣΘ
Λεωφορείο ΟΑΣΘ
Λεωφορείο ΟΑΣΘ
Λεωφορείο ΟΑΣΘ
Πηγή Εικόνας: ΟΑΣΘ - oasth.gr

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής».

Τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη ακολούθησε ένα «πινγκ-πονγκ» ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές. Στην «3η περίοδο», ο ΟΑΣΘ απαιτεί με επιστολή του προς τον Ηρακλή να «δώσει πίσω όσα πήρε χωρίς να τα δικαιούται», αίτημα που φανταζόμαστε δεν θα μείνει… αναπάντητο από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Μόλις την Τετάρτη, η διοίκηση του ΟΑΣΘ ενημέρωσε ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή-τρία δικόγραφα συνολικά-, κατά του «Ηρακλή», ζητώντας αποζημίωση ύψους άνω των 85 εκατ. ευρώ, ήτοι 76 εκατ. ευρώ για υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες έπαιρναν οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ και περίπου 11 εκατ. ευρώ για «καταφανώς υπέρογκα ενοίκια» τα οποία κατέβαλλε από το 2003 μέχρι το 2016 ο ΟΑΣΘ προς τον «Ηρακλή».

Σε προχθεσινή ανακοίνωσή του, ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός απάντησε, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι συναλλαγές του «Ηρακλή» με τον ΟΑΣΘ είναι εύλογες, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της αγοράς, κανονικές και ανεπίληπτες» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν του κοινοποιήθηκε κανένα από τα δικόγραφα και πως ο Συνεταιρισμός «Ηρακλής» προϋπήρχε του ΟΑΣΘ και η δραστηριότητά του ήταν ανεξάρτητη σε σχέση με εκείνη του οργανισμού», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση-απάντηση, ο ΟΑΣΘ επαναλαμβάνει ότι η σημερινή διοίκησή του είναι «διοίκηση εκκαθάρισης» και ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει, «ο εκκαθαριστής οφείλει να διακριβώσει αν το τίμημα των ενοικίων των αμαξοστασίων και των κτηρίων από τον Συνεταιρισμό προς τον Οργανισμό ήταν εύλογο ή όχι». Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι μέτοχοι του «Ηρακλή» είναι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ» και τους κατηγορεί πως «έπαιρναν επιχειρηματικό κέρδος από κρατική επιχορήγηση».

Η διοίκηση του Οργανισμού τονίζει επίσης ότι, «η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο περιεχόμενο της προσφυγής που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και καταλήγει με τη φράση, «η εκκαθάριση θα συνεχιστεί, να είστε βέβαιοι», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ:

«Από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» υπήρξε ανακοίνωση για τις προσφυγές που έγιναν από τη σημερινή Διοίκηση του ΟΑΣΘ αφενός στην ελληνική Δικαιοσύνη και αφετέρου στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προσφυγές αφορούν 76 εκατομμύρια για υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες έπαιρναν οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ και περίπου 11 εκατομμύρια για καταφανώς υπέρογκα ενοίκια τα οποία κατέβαλλε από το 2003 μέχρι το 2016 ο ΟΑΣΘ προς τον «Ηρακλή».

Αρχικά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και να επισημάνουμε ότι:

  • Η σημερινή Διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι «διοίκηση εκκαθάρισης» και ως εκ τούτου οφείλει να διερευνήσει καθετί που δημιουργεί αμφιβολίες και προκαλεί ερωτηματικά.
  • Οι μέτοχοι του «Ηρακλή» είναι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ.
  • Ο ΟΑΣΘ δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε αμαξοστάσια, ούτε κτίρια γραφείων. Αυτά ανήκουν στον «Ηρακλή»,  ο οποίος τα ενοικιάζει στον ΟΑΣΘ. Το τίμημα όμως του ενοικίου καλυπτόταν από το κράτος. ‘Αρα ο εκκαθαριστής οφείλει να διακριβώσει αν το τίμημα ήταν εύλογο ή όχι. Διότι διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που λέει ο λαός ότι: «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» και στο τέλος πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
  • Οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ έπαιρναν επιχειρηματικό κέρδος από κρατική επιχορήγηση. ‘Αρα πρέπει να ελεγχθεί αν η επιχορήγηση ήταν στα όρια του εύλογου κέρδους σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο ήταν κατατεθειμένο στον ΟΑΣΘ. Για τον έλεγχο αυτό οι πλέον αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η «ανησυχία»;
  • Αν οι κρατικές επιδοτήσεις ήταν στα όρια του εύλογου κέρδους δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς.
  • Αν όμως δεν ήταν; Όπως εμείς έχουμε διαπιστώσει με βάση τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και έχουν επικυρωθεί από τους αρμόδιους ορκωτούς ελεγκτές, πράγματι υπάρχει πρόβλημα.
  • Φαίνεται ότι αυτό το αναγνωρίζει και ο «Ηρακλής» διότι εκφράζει το φόβο ότι θα τιμωρηθεί η χώρα. Γιατί όμως πρέπει να τιμωρηθεί η χώρα για υπέρογκες επιδοτήσεις που έπαιρναν οι μέτοχοι;
  • Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο περιεχόμενο της προσφυγής που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικαιούχος είναι το κράτος. Δώστε τα λοιπόν πίσω στο κράτος, δηλαδή στους Έλληνες φορολογουμένους, όσα τους πήρατε χωρίς να δικαιούστε, αντί να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα.
  • Η εκκαθάριση θα συνεχιστεί, να είστε βέβαιοι»