

Της Τέτης Ηγουμενίδη
Μείζον ζήτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πλέον πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί η εξασφάλιση των κεφαλαίων για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, να αναφέρει χθες ότι οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που χρειάζονται ανέρχονται σε 10 δις. ευρώ.
Όπως είπε μιλώντας στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες, Γνώση – Λύση – Δράση για το μέλλον του Νερού», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η ΕΥΔΑΠ, το Ινστιτούτο ΤΕΕ – ΤΜΕΔΕ και το Ινστιτούτο «We are Greece», πρόκειται για ποσό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόσθεσε πως «αναζητούνται πρόσθετοι πόροι και εκεί θα πρέπει να συνδράμουν και οι πάροχοι νερού και αυτό σημαίνει ότι η τιμή του νερού θα πρέπει να ενσωματώνει και ένα μέρος του κόστους των έργων που πρέπει να γίνουν», ενώ κατέληξε λέγοντας πως σε κάποιες περιοχές η τιμή του νερού θα αυξηθεί.
Να σημειωθεί πως η αναπροσαρμογή ή όχι των τιμολογίων των παρόχων νερού συμπεριλαμβανομένων των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (οι δύο μεγαλύτεροι φορείς) θα αποφασιστεί τυπικά από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η οποία έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία κόστους των επιχειρήσεων για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου.
Νωρίτερα το πρωί στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αποτύπωσε τρεις βασικούς στόχους στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της λειψυδρίας (ολιστική αντιμετώπιση ύδρευσης και άρδευσης, εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας). Όπως είπε «πρόκειται για επενδύσεις που κοστίζουν πολύ, αλλά δεν έχουμε άλλο περιθώριο καθυστέρησης».
Ο κ. Παπασταύρου είπε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι κοινό μεταξύ των χωρών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι διαχρονικό, θυμίζοντας ανάλογες προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα στις αρχές του ‘90, όταν υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού και έντονη κινητοποίηση με τη λήψη μέτρων από την τότε κυβέρνηση, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Όπως επίσης είπε ο κ. Βαρελίδης οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική θα ανακοινωθούν μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από την πλευρά του στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, επανέλαβε τις προτάσεις που έχει μελετήσει η επιχείρηση νερού.
Βασικό σενάριο για να εξασφαλιστεί επαρκώς το αναγκαίο για την τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου νερό, είναι η υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 534 εκατ. (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ) για να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα από τους δύο παραποτάμους του Αχελώου, Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη). Η εκτίμηση είναι ότι λείπουν 200 εκατ. κυβ. ετησίως. Στην λίμνη Κρεμαστών εισφέρονται 3,5 δις. κυβικά νερού ετησίως.
Όπως είπε ο κ. Σαχίνης στην υποθετική περίπτωση που το προαναφερόμενο έργο θα ξεκινούσε αύριο για να ολοκληρωθεί θα χρειαζόταν 2 χρόνια καθώς ουσιαστικά αυτό που θα κατασκευαστεί είναι μια σήραγγα περί τα 30 χιλ. που θα συνδέει τα Κρεμαστά με τον Εύηνο. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για να δρομολογηθεί το έργο θα πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες και διαγωνισμός, διαδικασίες εξαιρετικά χρονοβόρες.
Για την κάλυψη των αναγκών κατά το μεσοδιάστημα μελετάται η μεταφορά νερού από τον Αχελώο με τάνκερ και η περίπτωση των αφαλατώσεων. Για να προχωρήσει η μεταφορά νερού με πλοία, μεταξύ άλλων, είναι αναγκαίο να συμφωνήσει και ο φορέας που έχει αναλάβει το λιμάνι του Αστακού.
Αναφορικά με τις αφαλατώσεις (η πιο ακριβή λύση) ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, μίλησε για διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα προσδιοριστεί το κόστος ανά κυβικό