Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

«Έχουμε χάσει τη σοβαρότητά μας. Το brand που θέλουμε να αναπτύξουμε και ονομάζουμε Ελλάδα αυτή την στιγμή πλήττεται με μεγάλες συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων, Ten Brinke, Φώτης Γιόφτσιος, μιλώντας σε συζήτηση αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περιβαλλοντικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στο συνέδριο ακινήτων RED Meeting Point.

«Η προσπάθεια να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό ανατράπηκε. Ως μέλος ενός μεγάλου Ολλανδικού ομίλου real estate κάναμε μεγάλο αγώνα για να πειστούν οι Ολλανδοί να επενδύσουν στην χώρα μας και είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε ενδο – ομιλικά την κατάσταση για το τί ισχύει και τί δεν ισχύει τελικά με την οικοδομή στη χώρα» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η Πολιτεία θα κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, για χιλιάδες οικοδομικές άδειες που είναι σε αναμονή και μελέτες που πρέπει να γίνουν εξαρχής».

Στην ίδια λογική ο Γιάννης Δεληκανάκης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Southrock υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και συνέχεια στις αποφάσεις του τότε δεν μιλάμε για νομικό αλλά για ζήτημα δημοκρατίας.

Ο κ. Δεληκανάκης μίλησε για ετεροχρονισμένη και απρόβλεπτη παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας σε τεχνικά ζητήματα υψηλής εξειδίκευσης, διαπιστώνοντας και αντιπαλότητα της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία. «Η εκτελεστική εξουσία λειτουργεί με κανόνες τους οποίους έρχεται η δικαστική εξουσία, τους αποψιλώνει και δημιουργεί θεσμικό σοκ στην αγορά» ανέφερε συγκεκριμένα.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός σημείωσε πως «μακάρι να μπορούσε το ΣτΕ να τιμωρήσει την Πολιτεία και τους πολιτικούς και όχι τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τις περιουσίες τους ξαφνικό θάνατο». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα της λήψης των αποφάσεων από πλευράς του ΣτΕ: «Δυστυχώς, ο χρόνος για το ΣτΕ δεν υφίσταται ως έννοια. Θα έπρεπε να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και όχι να αποφασίζει για το ΝΟΚ έπειτα από 13 χρόνια, αλλά και να λαμβάνει υπόψη του την ισότητα, την ασφάλεια δικαίου και άλλες αρχές του Συντάγματος ώστε να προχωράμε μπροστά σαν χώρα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πυργάκης πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέφερε πως «οι κανόνες είναι σαφείς και πρέπει να τους σεβόμαστε, ωστόσο η Πολιτεία, λειτουργώντας διαχρονικά με πελατειακό τρόπο, δεν έχει μπορέσει να ανταποκριθεί διαχρονικά και δημιουργεί αντιφάσεις συνεχώς. Ελπίζω ότι μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η κατάσταση να βελτιωθεί». Ο ίδιος μίλησε για ένα «προπατορικό αμάρτημα» που συνέβη το 2012 με τα μπόνους του ΝΟΚ όταν «δεν αποτέλεσε μόνο οικοδομικό κανονισμό αλλά έδινε πολεοδομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις (Συντελεστή Δόμησης και ύψος), άρα ουσιαστικά μιλάμε για κάτι πολύ βαθύτερο που έχει να κάνει με τη νόθευση του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Η παρέμβαση που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά από την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει με τροπολογία σε νομοσχέδιο τρίτου υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, το ΥΠΕΝ για να θωρακίσει την παρέμβασή του ακολούθως θα καταθέσει και ΠΔ το οποίο θα έχει εγκριθεί (ως είθισται για τα ΠΔ) από το ΣτΕ.

Το ΥΠΕΝ με δεδομένο ότι η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε 11 Δεκεμβρίου 2024, έχει καθυστερήσει να παρέμβει συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για κατοικίες είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ θα αφορούν όσους πρόλαβαν να ξεκινήσουν εργασίες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, ενώ το τι σημαίνει «έναρξη εργασιών» θα «δέσει» με το ΠΔ.

Θα αφορούν επίσης όσους ξεκίνησαν εργασίες αλλά η οικοδομική τους άδεια έχει προσβληθεί στα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση το ΥΠΕΝ θα προσπαθήσει να πείσει το ΣτΕ οι οικοδομές αυτές να ολοκληρωθούν με την καταβολή ενός οικονομικού αντιτίμου ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η κατηγορία αυτή δύσκολα θα ικανοποιηθεί.

Στους κατασκευαστές που δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν εργασίες θα χορηγηθεί η δυνατότητα άμεσης αναθεώρησης της οικοδομικής τους άδειας, ενώ θα πάρουν πίσω τους φόρους και τις εισφορές που έχουν πληρώσει για τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που δεν θα υλοποιήσουν.

Όπως εκτιμάται από αυτή την κατηγορία θα είναι και οι περισσότερες προσφυγές κατά του δημοσίου που αναμένεται να κατατεθούν καθώς η ζημιά που έχουν υποστεί όσοι έχουν άδεια με τα κίνητρα του ΝΟΚ και δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που θα «θεραπεύσει» η ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Κανονικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα προχωρήσουν οι οικοδομικές άδειες κατά ΝΟΚ στο πλαίσιο Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων – ΕΣΧΑΣΕ και Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων – ΕΣΧΑΔΑ) όπως είναι μεταξύ άλλων το Ελληνικό.