

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 γράφτηκε μια μαύρη κηλίδα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ένα ορόσημο που χιλιάδες Ελλήνων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μνημόνευσαν μέσα από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Το εκκωφαντικό μήνυμα για «Δικαιοσύνη» και «οξυγόνο» ακούστηκε εντός κι εκτός της επικράτειας. Ο ελληνισμός θρήνησε για τους 57 νεκρούς των Τεμπών.
Με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Στο συλλαλητήριο, το οποίο διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, συμμετείχε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος) ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύονταν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.
Σε ένδειξη συμπαράστασης ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου και της εστίασης παραμένει σήμερα κλειστό και ειδικά στο κέντρο της πόλης σχεδόν τίποτα δεν είναι ανοιχτό. Κλειστά θα παραμείνουν και τα θέατρα, αλλά και γενικότερα οι χώροι πολιτισμού.
Στο μεταξύ, μετά το τέλος των επεισοδίων που προκλήθηκαν μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης, διαδηλωτές επιστρέφουν στο Σύνταγμα.




Συγκίνηση και παλμό μετέδωσαν οι συγγενείς κι οι ομιλητές στη συγκέντρωση
Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία Συντάγματος, όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών πριν δυο χρόνια. Σύσσωμη η πλατεία φώναξε “παρών” και “παρούσα” στην ανάγνωσή τους και στο τέλος φώναξε “αθάνατοι”. Στις συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες το πλήθος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήσαν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύκτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.
Ο Βασίλης Ζαβογιάννης εκπρόσωπος του σωματείου των σιδηροδρομικών, όσο κι ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγων ΟΣΕ Δ. Κοτσιάφτης, που επίσης μετρούν στον κλάδο τους νεκρούς στο δυστύχημα, εξέφρασαν κι αυτοί τη συμπαράσταση του στον αγώνα των συγγενών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και επανέλαβαν το αίτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονο σιδηρόδρομο.
Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κος Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι μαζί τους “ποτέ ξανά Τέμπη”.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμη πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική τούτη εμπειρία.
Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικροομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.
«Ποτέ ξανά Τέμπη», είπαν οι γονείς θυμάτων
Μέσα στο “ποτάμι” του κόσμου, που παραβρέθηκε στο σημερινό συλλαλητήριο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, παρόντες ήταν και οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.
Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 19χρονης φοιτήτριας Αναστασίας, είπε: «Ζητάμε δικαιοσύνη, περισσότερο οξυγόνο, να φύγουμε από το σκοτάδι, να βγούμε στο φως. Να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και να γίνονται όλα με ασφάλεια και με τον τρόπο που πρέπει. Να μην έχουμε ποτέ ξανά Τέμπη».
Και ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, τόνισε: «Είναι μια ημέρα μνήμης, τιμούμε τα θύματα και το μήνυμα είναι ότι επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου για να μην γίνονται ξανά τέτοιες μαζικές δολοφονίες».
Χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, πραγματοποίησαν συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές και πολίτες.
Στην κεντρική συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η μητέρα ενός από τα θύματα της τραγωδίας, Ελένη Βασσάρα, συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι σιδηροδρομικών και σωματείων εργαζομένων απαίτησαν «την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος» και την απόδοση ευθυνών «σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», καθώς και την «καταδίκη των πολιτικών που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση», ζητώντας παράλληλα τη «δικαίωση των θυμάτων» και «ασφαλή σιδηρόδρομο». «Είναι ημέρα μνήμης και ημέρα αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης. Πολλοί επιζήσαντες είναι τραυματισμένοι ψυχικά. Το πένθος μας γίνεται πένθος όλης της χώρας» είπε η κ. Βασσάρα.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του σωματείου Εργαζομένων στην Beta CAE, συνάδελφος θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Φίλιππος Λαζαρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα το πάμε ως το τέλος. Δε θα σταματήσουμε αν δεν τιμωρηθούν όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Δεν είναι πρόσωπα αλλά και πολιτικές που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτή την κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος στην Hellenic Train, συγγενής θύματος, Νίκος Τσακλίδης ανέφερε: «Χάσαμε έντεκα συναδέλφους. Από όλους τους χώρους δουλειάς των σιδηροδρόμων. Πενήντα επτά οικογένειες μετρήθηκαν, βρέθηκαν λειψές. Εμείς οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε λιγότεροι».
Οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους από την παλιά παραλία μέχρι την πλατεία αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς και κατά μήκος της Εγνατίας οδού από την Καμάρα μέχρι την οδό Αντιγονιδών και την πλατεία Δημοκρατίας, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι πάνω από την Εγνατία, οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου έκλεισαν από κόσμο στο ίδιο ύψος.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ, ενώ κλειστοί ήταν από τις οκτώ και είκοσι το πρωί οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό της Παπάφη.
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ένα κομμάτι της συνέχισε μέσω της οδού Αγίων Πάντων προς το Διοικητήριο. Ένα άλλο τμήμα της πορείας κινήθηκε προς την Καμάρα, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας παρέμεινε στην οδό Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στον σταθμό, στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων – που ωστόσο δεν στάθμευσαν εκεί σήμερα λόγω της απεργίας – όταν ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, με κουκούλες και υγειονομικές μάσκες ξεχώρισαν από την πορεία και πλησίασαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη μολότωφ και αντικειμένων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ρίψη αντικειμένων έγινε από μικρό αριθμό ατόμων και σε κλούβα της αστυνομίας στην οδό Μιχαήλ Καλού.
Λίγο νωρίτερα, κάποιοι διαδηλωτές με ένα μεγάλο πανό στα χέρια αναπτύχθηκαν μπροστά στην είσοδο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού για λίγη ώρα, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.
Ένα μεγάλο μέρος της πορείας παραμένει στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού έως αυτή την ώρα, ενώ άλλοι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να αποχωρούν σταδιακά από το σημείο.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων, έγιναν οκτώ προσαγωγές από την αστυνομία οι οποίες όμως δεν αφορούν το επεισόδιο που έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Πορείες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων οι Σέρρες, η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια, η Κατερίνη, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τα Νέα Μουδανιά, ο Πολύγυρος, η Ιερισσός και η Νικήτη.



Στ. Αγγελούδης: «Δύο χρόνια μετά, ο πόνος ανείπωτος, ο θυμός αμείωτος»
«Δύο χρόνια μετά… Ο πόνος ανείπωτος, ο θυμός αμείωτος. Πόνος για τον άδικο και τραγικό χαμό των παιδιών μας που στοιχειώνει τον Ελληνισμό. Θυμός γιατί η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί δικαιοσύνη» ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, για τη σημερινή ημέρα.
«Δύο χρόνια μετά και ακόμα χωρίς ενόχους, χωρίς απαντήσεις. Νεκροί και ζωντανοί παραμένουν αδικαίωτοι. Δεν ξεχνάμε. Απαιτούμε Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.
Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
Πηγή video: voria.gr
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στην Πάτρα – Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Στην πολυπληθή συγκέντρωση, όπου πέρα από την πλατεία επεκτεινόταν σε όλους τους γειτονικούς δρόμους, κυριαρχούσε το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.
Στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό και αφίσες, ζητώντας «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», καθώς και άσπρα και μαύρα μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φώναζαν συνθήματα.
Μιλώντας στην συγκέντρωση ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθούν οι ένοχοι, για το γεγονός ότι θρηνήσαμε πριν δύο χρόνια νεκρούς τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, επειδή τον 21ο αιώνα βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή, σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Στη μνήμη τους και τιμώντας τους, υποσχόμαστε να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους, χωρίς να υποχωρήσουμε σε όσους θυσιάζουν διαχρονικά ακόμα και τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων. Δεν θα κιοτέψουμε. Όσοι νομίζουν ότι η σημερινή μας συγκέντρωση έχει επετειακό χαρακτήρα, ότι θα “εκτονωθούμε” και θα καταφέρουν να χειραγωγήσουν την οργή μας, είναι βαθιά γελασμένοι».
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου, μέλη του συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, κρατώντας ένα μεγάλο πανό και λευκά μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και από το δικαστικό μέγαρο.
Μεγάλη συγκέντρωση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σωματεία, συνδικάτα, αγρότες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επαγγελματίες και έμποροι κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης το πλήθος του κόσμου ζητούσε με συνθήματα και πανό δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και απόδοση ευθυνών.
Στο Αγρίνιο, μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατία, όπου κυριαρχούσε η συμμετοχή των νέων που ζητούσαν την απόδοση δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξε μεγάλη συγκίνηση, όταν αναγνώστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών.
Επίσης, από τον πεζόδρομο της Παπαστράτου έως την πλατεία Δημοκρατίας κατέρχονταν συμβολικά γραμμές τρένου, φτιαγμένες με ταινίες, οι οποίες κατέληγαν στο κέντρο της πλατείας, όπου εκεί είχαν τοποθετηθεί περιστέρια φτιαγμένα από χαρτί.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες από εκπροσώπους του εργατικού κέντρου, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των εμπόρων κ.ά.
Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως σε Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Καλάβρυτα κ.ά.
Ζάκυνθος: Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα των Τεμπών

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ζακύνθου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης της, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις στη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών.
Πολίτες κάθε ηλικίας έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παραμένουν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης.
Τέλος, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του νησιού.
Χανιά: Συλλαλητήριο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Με κύριο αίτημα την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς καμία παρέμβαση πολιτική, σεβασμό στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια, χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.
Απλοί πολίτες, οικογένειες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι συμμετέχουν στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Συμπαραστέκονται ανθρώπινα, όπως ανέφεραν αρκετοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους γονείς και συγγενείς των θυμάτων και στον αγώνα τους για απόδοση δικαιοσύνης. Φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, καταστηματάρχες, τοπικά συνδικάτα, αγρότες, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, εκπαιδευτικής κοινότητας και της επιχειρηματικής ζωης του τόπου, ζητούν να γίνουν όλα όσα θα διασφαλίζουν στο μέλλον ότι δεν θα υπάρξει άλλη τραγωδία που θα βυθίσει στο πένθος μία ολόκληρη χώρα.
Ζήτησαν οργάνωση του κράτους και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου ώστε εργαζόμενοι, πολίτες, να έχουν το αίσθημα της ασφάλειας στην καθημερινότητά τους.
Επιζήσασα του δυστυχήματος των Τεμπών, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, μίλησε απευθυνόμενη στον κόσμο, για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη μετά την τραγωδία ζωή της, αιτήθηκε να μην παύσει ο αγώνας για δικαιοσύνη και ευχαρίστησε εκ μέρους των οικογενειών και συγγενών θυμάτων για τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση.
Αυτή την ώρα ξεκίνησε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων, ενώ διατυπώθηκε κάλεσμα για συγκέντρωση στις 9 το βράδυ στην πλατεία Δικαστηρίων μπροστά στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Ιωάννινα-Ρόδος-Βόλος-Ρέθυμνο-Τρίκαλα-Καρδίτσα: Συγκεντρώσεις πολιτών για τα Τέμπη

Στα Ιωάννινα
Η πόλη των Ιωαννίνων έχει νεκρώσει, έχουν κλείσει ακόμη και τα περίπτερα. Το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση δίνουν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Ανάλογη είναι και η εικόνα σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου. Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν πορείες διαμαρτυρίας. Ενισχυμένα είναι και τα μέτρα της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Η πορθμιακή γραμμή, Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα και Ηουμενίτσα -Λευκίμμη, δεν λειτουργεί καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια.
Ρόδος: Μαζικές οι συγκεντρώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών στο νησί καθώς και σε όλα τα Δωδεκάνησα
Στη Ρόδο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα των Τεμπών, πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Από νωρίς, στην πλατεία δημαρχείου βρίσκονται εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες, ενώ συνεχίζεται μαζικά η προσέλευση του κόσμου. Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ρόδου, στις 12:15 χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες της εκκλησίας του Ευαγγελισμού 57 φορές για τα θύματα των Τεμπών και στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο.
Ανάλογες συγκεντρώσεις, με την παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Βόλος: Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα των Τεμπών
Μαζική ήταν η συμμετοχή των κάτοικων του Βόλου στο συλλαλητήριο στο κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας δικαιοσύνη για το πιο τραγικό και συγκλονιστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, αυτό των Τεμπών, που στέρησε τη ζωή 57 ανθρώπων, κυρίως νέων και φοιτητών.
Ο κόσμος γέμισε την παραλιακή περιοχή αλλά και τους παρακείμενους δρόμους, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά.
Ρέθυμνο: Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα των Τεμπών
«Δεν έχω οξυγόνο», «Αφήστε τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη», «Τα Τέμπη θα είναι αφορμή το δίκιο να εισακουστεί» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στο συλλαλητήριο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.
Το συλλαλητήριο, στο οποίο η συμμετοχή πολιτών, φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, ήταν πολύ μεγάλη, περιφρουρείται προκειμένου να αποφευχθεί προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης. Επίσης, συμμετέχουν ο Δικηγορικός Σύλλογος του νομού Ρεθύμνου, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, το Επιμελητήριο, κ.ά.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες έμειναν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης.
Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση πολιτών με στόχο να ενδυναμωθεί το λαϊκό αίτημα για μη συγκάλυψη και μη πολιτικές παρεμβάσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Τρίκαλα: Μεγάλη συγκέντρωση για την τραγωδία των Τεμπών
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, απαιτώντας, με πανό και πλακάτ, δικαίωση των νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν, στις σύντομες ομιλίες τους, πως ενώνουμε τη φωνή μας με τους συγγενείς των θυμάτων και κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνουμε η φωνή των νεκρών.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αρμάγος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο οργανωμένος λαός βγήκε στο προσκήνιο, έδειξε τη δύναμή του δηλώνοντας ότι απέναντι στα κέρδη τους επιλέγουμε τις ζωές μας!». Μετά τις ομιλίες χιλιάδες πολίτες κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων.
Καρδίτσα: Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν δικαίωση για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα. Χιλιάδες Καρδιτσιώτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πανό και πλακάτ, και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν την απόδοση δικαίωση για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να μην υπάρξει συγκάλυψη. Στη συγκέντρωση κυριαρχούσε η συμμετοχή των νέων.
Ακολούθησε πορεία στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης από χιλιάδες πολίτες.
Λάρισα-Ηράκλειο-Λαμία-Χίος-Μυτιλήνη-Σάμος: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Με κεντρικό συνθήματα «Δεν έχω οξυγόνο» οι διαδηλωτές και οι απεργοί ζήτησαν δικαιοσύνη και να αποδωθούν ευθύνες για το δυστύχημα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά Λαρισαίοι, φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοι σύλλογοι, ενώ με απόφαση του Συλλόγου επιχειρηματιών της εστίασης, αλλα και του Εμπορικού συλλόγου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για ένα 24ωρο.
Επίσης οι υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων δεν λειτούργησαν έως τις 11 π.μ., το ίδιο και οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου.
Ηράκλειο: Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας για την τραγωδία στα Τέμπη
Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, πλήθος τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων σωματείων, ενώσεων και συλλόγων, αλλά και απλών πολιτών, συμμετέχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Πολίτες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων μαθητές και φοιτητές, δίνουν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν «οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης» και πως η τραγωδία των Τεμπών «δεν πρέπει να ξεχαστεί». Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος.
Οι συγκεντρωμένοι πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, στους γύρω δρόμους και τον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, ζητούν δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αυτές αναλογούν. Με νωπές τις μνήμες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τη ζωή τους έχασαν 57 άνθρωποι, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, επισήμαναν ότι θα βρίσκονται στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ενοχοι. Ανάμεσα στα πανό που κρατούν στα χέρια τους, αναγράφονται συνθήματα, όπως «δεν έχω οξυγόνο», αλλά και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το εγκλημα στο τρένο».
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιούνται σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, μαθητών αλλά και φοιτητών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και μουσικά δρώμενα.
Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο κέντρο του Ηρακλείου που πραγματοποιείται η κινητοποίηση, το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων παραμένει κλειστό.
Λαμία: Μαζικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση που εξελίσσεται σήμερα στη Λαμία καθώς εκτός από την κεντρική πλατεία Πάρκου της Λαμίας, οι διαδηλωτές είχαν καλύψει και την ευρύτερη περιοχή αλλά και τους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές είναι πάνω από 8.000, ενώ σύμφωνα με τους οργανωτές, ξεπερνούσαν τις 10.000. Νέοι, οικογένειες με τα παιδιά τους, από νωρίς το πρωί κατευθύνονταν στο κέντρο της Λαμίας για να διαδηλώσουν για τα δύο χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κεντρική πλατεία της Λαμίας συγκροτήθηκε διαδήλωση μέσα από τους κεντρικούς δρόμους για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων της Λαμίας από νωρίς το πρωί και σε ομάδες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι καταλήψεις των σχολείων τόσο μέσα στη Λαμία όσο και περιφερειακά δημιούργησαν ένα domino με συνέπεια κανένα σχεδόν σχολείο να μη λειτουργεί σε συνδυασμό των καταλήψεων αλλά και από της απεργίας των εκπαιδευτικών.
Νέκρωσε και η αγορά της Λαμίας από νωρίς χθες το πρωί καθώς το σύνολο των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου παρέμεινει κλειστό έχοντας αναρτήσει τη σχετική αφίσα στις προθήκες τους, υπακούοντας στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακινητοποιήθηκαν τα ταξί στο χώρο της Έκθεσης στη Λαμία στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Οι οδηγοί των ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κεντρικούς δρόμους και ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.
Εκτός από τη Λαμία, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Αμφίκλεια, Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Καμένα Βούρλα, Μώλο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Δομοκό και Στυλίδα.
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση πολιτών και στο κέντρο της Λιβαδειάς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Δυναμικό παρών δίνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Στη Θήβα, η κεντρική πλατεία έχει πλημμυρίσει από κόσμο που διαμαρτύρεται για το δυστύχημα των Τεμπών. Η συγκέντρωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη Θήβα τις τελευταίες δεκαετίες.
Στη Χαλκίδα, πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί στην κεντρική πλατεία αλλά και η πλατεία πίσω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας βουλιάζει ήδη από κόσμο. Παρά την βροχή, ο κόσμος δεν έφυγε. Άνοιξε τις ομπρέλες του, αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι το τέλος. Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα Σωματεία με καθημερινές αποφάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις δίνουν τη μάχη ώστε να φτάσει το απεργιακό μήνυμα παντού, να μη δουλέψει κανένας στις 28 Φεβρουαρίου. Μαζικές συσκέψεις Σωματείων και Φορέων σε Χαλκίδα, Μαντούδι και Αλιβέρι, Λουτρά Αιδηψού, Ιστιαία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Χαλκίδα έφυγαν νωρίτερα λεωφορεία για να μεταβούν στις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Στην Κύμη, παρά τον βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου με ομπρέλες στα χέρια του, συμμετέχει στη συγκέντρωση για τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ενώ και στο Αλιβέρι πλήθος κόσμου παρά τη βροχή έχει κατακλύσει το κέντρο του Αλιβερίου αυτή την ώρα κρατώντας πανό με συνθήματα για τα Τέμπη.
Χίος: Μεγάλη συγκέντρωση για την τραγωδία των «Τεμπών»
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της Χίου ζητώντας δικαίωση των 57 νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών.
Μεγάλη και χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μαθητών που συμμετείχαν οργανωμένα με τα σχολεία τους.
«Περιμένουμε δικαίωση και μέλλον για τα παιδιά μας για μια κοινωνία που όλοι θα μπορούμε να αναπνέουμε» σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Νικήτας.
«Στα 40 χρόνια μου στο συνδικαλισμό είναι η μεγαλύτερη πορεία που έχω δει» είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, Κώστας Λίνας.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκαν τα ονόματα των 57 θυμάτων, ενώ με προτροπή του π. Γεώργιου Κωνσταντίνου από το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών.
Μετά την ολοκλήρωση ομιλιών εκπροσώπων τοπικών φορέων ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στους δρόμους της πόλης.
Μυτιλήνη: Από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις η σημερινή για το δυστύχημα στα Τέμπη
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας της έζησε σήμερα η πόλη της Μυτιλήνης. Από νωρίς το πρωί πολλές χιλιάδες πολίτες συνέρευσαν στην πλατεία Σαπφούς και στην Προκυμαία, ζητώντας δικαίωση για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.
Τον ρυθμό στη συγκέντρωση έδωσαν μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι με τα πανό των σχολείων τους και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέρρευσαν στην πλατεία από διάφορα σημεία της πόλης.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού, ενώ ακολούθησε πορεία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλλονή, έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αλλά και στη Μύρινα της Λήμνου.
Σάμος: Μεγάλες συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών
Με δυο μαζικές συγκεντρώσεις, μια στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα και μια στην πλατεία Καρλοβασίου, οι Σαμιώτες σήμερα διαδήλωσαν ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.
Στις συγκεντρώσεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών που οργάνωσαν διάφορα δρώμενα, φοιτητές και πολλοί πολίτες του νησιού.
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες στους δρόμους των δυο πόλεων.
Καβάλα: Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες πολίτες σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης

Το δικό τους, ηχηρό, μήνυμα έστειλαν χιλιάδες κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης με αφορμή την μαύρη επέτειο συμπλήρωσης δυο χρόνων από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Με κεντρικό σύνθημα «να αποδοθεί δικαιοσύνη στα 57 θύματα των Τεμπών», ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δράμα. Σύσσωμα τα σωματεία, οι συλλογικότητες και οι φορείς της πόλης συγκεντρωθήκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της Δράμας, προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα, δύο χρόνια μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Επιχειρηματίες και υπάλληλοι που κατέβασαν ρολά στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή εκδήλωση, ενώ εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία δίνοντας το παρών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο.
Τόσο στην Δράμα όσο και στην Καβάλα πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των δασκάλων και καθηγητών που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Πολλά γυμνάσια και λύκεια δεν λειτούργησαν σήμερα δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν.
Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας με την συμμετοχή 10.000 περίπου πολιτών όλων των ηλικιών. Η κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και ολόκληρο το κέντρο της πόλης γέμισε ασφυκτικά στη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση που έγινε πότε στην Καβάλα.
Οι καμπάνες όλες των εκκλησιών χτυπούσα πένθιμα, ενώ στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στέφανο οι καμπάνες του ιερού του Αγίου Νικολάου ήχησαν 57 φορές στην μνήμη των θυμάτων.
Στην πόλη της Ξάνθης οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το πρωί όταν τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 57 αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ακολούθησε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας να διαλευκανθεί πλήρως η τραγωδία των Τεμπών, να αποδοθούν ευθύνες άμεσα και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν από τις έντεκα το πρωί μέχρι και τις δυόμιση το μεσημέρι.
…και στο εξωτερικό
Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώνονται και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στις Βρυξέλλες, το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος (5 μ.μ. τοπική) στην Place Luxembourg μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη Ρώμη, το συλλαλητήριο θα γίνει κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με ώρα έναρξης τις 4 μ.μ.. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος (6 μ.μ. τοπική) ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού.