Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Με πλήθος κόσμου γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια της οινικής εκδήλωσης “ΒορΟινά”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, με εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος».

Συνολικά 35 οινοποιοί παρουσίασαν τον πλούτο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα σε επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου, δείχνοντας έτσι την δυναμική του κλάδου της Βόρειας Ελλάδας. Όσοι βρέθηκαν στο «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών, δοκίμασαν όλα τα στυλ κρασιών, αλλά και πειραματικούς οίνους, καθώς και φρέσκα κρασιά του τρύγου 2024, παλιές σοδειές, διαφορετικά μεγέθη φιαλών και άλλες ξεχωριστές οινικές δημιουργίες.

Η έκθεση πλαισιώθηκε από ένα πρόγραμμα παράλληλων προτάσεων, όπου συζητήθηκαν οι νέες προσεγγίσεις που παρατηρούνται στην Ελληνική Οινοπαραγωγή, σε συνεργασία με το τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ πραγματοποιήθηκε και διάλογος-debate οινοποιών και οινολόγων. «Στόχος της εκδήλωσης είναι να προωθήσει και να εκπαιδεύσει τον καταναλωτή και τον επαγγελματία γύρω από το κρασί, τόσο στον εγχώριο, όσο και στον ξένο χώρο» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», Ελένη Σιντού κατά την τοποθέτησή της.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η ανθεκτικότητα των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, με τους ειδικούς να τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι «η αμπελοκαλλιέργια θα μετακινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη».

Οι παραβρισκόμενοι μίλησαν για την ανάπτυξη της νέας μεθόδου επιλογής ζυμών οινοποίησης, μέσω της διερεύνησης της μικροβιακής κοινότητας, όπου στόχος, όπως τονίστηκε σε έρευνα που παρουσιάστηκε, είναι μεταξύ άλλων η διερεύνηση της μικροβιακής κοινότητας (microbial terroir) ελληνικών οίνων αλλά και η ταξινόμηση μιας μεγάλης συλλογής απομονωμένων ζυμομυκήτων.
Επιπλέον παρουσιάστηκε η μελέτη του πολυφαινολικού προφίλ των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιών και οίνου, αλλά και η ρήση εξειδικευμένων πηκτινασών για αύξηση της απόδοσης γλεύκους και τη μείωση των φαινολικών ουσιών σε ροζέ οίνους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την έρευνα για το παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο, ως μια καινοτόμος προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων οίνων.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οινοποιοί και οινολόγοι οι οποίοι έλαβαν μέρος σε ένα άτυπο debate για το κρασί.

Μιλώντας για την χρήση AI (τεχνητή νοημοσύνη) στον οινοποιητικό κλάδο, ο ‘Αγγελος Ιατρίδης, ένας εκ των ιδιοκτητών του Κτήματος ‘Αλφα στο Αμύνταιο, τόνισε πως πρόκειται για ένα «σημαντικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να προσφέρει πράγματα στον κλάδο» και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ‘απόστασης’ που υπάρχει παγκοσμίως». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις του Κωνσταντίνου Αργυράκη, το οινοποιείο του οποίου βρίσκεται στον Τριπόταμο Ημαθίας. «Η τεχνολογία ΑΙ είναι θετική για ένα μικρό οινοποιείο, γιατί δίνει τη δύναμη να απελευθερωθείς και σου δίνει δεδομένα για πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις» είπε.

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αμπελοοινικό κλάδο, η κ. Σιντού είπε πως «είμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο περιβάλλον, το οποίο απαιτεί νέες στρατηγικές. Μπορούμε να δούμε ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές σε αυτές τις μεταβολές» είπε και πρόσθεσε: «Ίσως αν πάμε σε πιο ορεινούς αμπελώνες, να είναι πιο εύκολο να κάνουμε κάποιες καλλιέργειες για να προστατευθούν. Με την επιστήμη ως σύμμαχο, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά χρειαζόμαστε τις σωστές στρατηγικές».

 

 

«Το blockchain κομμάτι είναι σημαντικό σήμερα στον αμπελοοινικό τομέα, καθώς διασφαλίζει το κομμάτι της ιχνηλασιμότητας, σου δείχνει όλα τα στάδια, κάτι το οποίο από μόνο του είναι σημαντικό» υπογράμμισε ο Νίκος Καρατζάς, οινολόγος και ιδρυτής της OENOPS WINES μιας και όπως τόνισε «είναι μεγάλος ο τζίρος των ‘fake’ κρασιών υψηλής ποιότητας».
Για τις καινούργιες τάσεις που θέλουν τους νέους να “πειραματίζονται” με το κρασί η κ. Σιντού είπε ότι «βλέπουν τα κρασιά με αλκοόλ ως ‘εξερεύνηση’» σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δώσουν σημασία στο γεγονός ότι το κρασί είναι ένα προϊόν πολιτισμού, προάγει τον πολιτισμό μας». Ο κ. Αργυράκης από τη μεριά του, τόνισε ότι «οι νέοι θέλουν φυσικό κρασί, γιατί με αυτό νιώθουν ότι είναι πιο κοντά στο αυθεντικό».

Ο κ. Ιατρίδης υπογράμμισε ότι «το στρατηγικό σχέδιο που έγινε πριν από χρόνια για το ελληνικό κρασί, απέδωσε καρπούς. Πλέον στον κόσμο βλέπουν το ελληνικό κρασί – και το κερδίσαμε αυτό» είπε και σημείωσε ότι αυτό «έγινε από μια ομάδα που αγαπάει το ελληνικό κρασί». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει συνεχώς να προσπαθήσουμε να βελτιωνόμαστε. Είναι σημαντικό να βλέπεις μακριά, γιατί είναι κοντά η επόμενη ημέρα».
«Είναι μεγάλο πράγμα ότι το ελληνικό κρασί κερδίζει τη θέση του, πλέον υπάρχουν αναγνωρίσιμες ποικιλίες» υποστήριξε ο κ. Καρατζάς και πρόσθεσε «το ζητούμενο για μένα είναι να εδραιώσουμε τις ελληνικές ποικιλίες και τα κρασιά που φτιάχνουμε στην Ελλάδα. Χτίζουμε συνέπεια μέσα στα χρόνια».