«Τσιμπάει» φέτος η εφορία όπως δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά  της ΑΑΔΕ. Ο μέσος φόρος δείχνει άνοδο κατά 30%  για  έναν στους τρεις  φορολογούμενους  που υπέβαλαν  φορολογική δήλωση. Τα  στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ο λογαριασμός της εφορίας θα είναι  αυξημένος κατά 276 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τα 919 ευρώ έγιναν 1195 ευρώ σε ένα  χρόνο λόγω της αύξησης των εισοδημάτων. Η  άνοδος  του φόρου πιθανότατα να προέρχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxis ανέρχονται σε 2,3 εκατ. σε σύνολο 6,6 εκατ. που είχαν υποβλήθηκαν πέρυσι ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιουλίου ενώ 1,3 εκατ. δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος αυτόματα από το σύστημα.
Τώρα, από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει ότι:
– Το 50,01% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.115.374.
– Για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 311 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 476.204 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 148, 3 εκατ. ευρώ.

Το 28,95% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.195 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου έχουν έκπτωση 3%. Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με την πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος